Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 13:09

Το οδικό δίκτυο και οι επεμβάσεις συντήρησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Πριν από λίγες ημέρες και από τη… συγγενική στήλη, είχαμε αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα "συντήρηση" και αφορούσε τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Με έμφαση στην Καλαμάτα όπου σημειώθηκε μια "έκρηξη" κατασκευών ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς, οι οποίες όμως στη συνέχεια απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά για να συντηρηθούν. Γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα πλέον στη λειτουργία τους. Φυσικά πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί το σύνολο των δήμων και είναι τόσο μεγαλύτερο, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός και η ιδιαιτερότητα των εγκαταστάσεων.
Με πρόσφατη απόφασή της η Περιφερειακή Ενωση Δήμων ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που κάναμε, αναφερόμενη στην άθλια κατάσταση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η περιγραφή είναι χαρακτηριστική: Το οδικό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο, με φθαρμένη άσφαλτο, με ελλείψεις στην οριζόντια και κάθετη σήμανση, με χαλασμένα φωτιστικά και γενικά με προβλήματα που δημιουργούν κινδύνους.
Η ΠΕΔ απευθύνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ζητεί: Να υπάρξει συντήρηση στον ασφαλτοτάπητα, ιδιαίτερα όπου η φθορά είναι πολύ μεγάλη. Να υπάρξει παρέμβαση για την κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, την επισκευή ή συντήρηση των δοκών ασφαλείας, των φωτιστικών. Να υπάρξει παρέμβαση για την αποκατάσταση της οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Να οργανωθούν άμεσα συνεργεία καθαριότητας των δρόμων από τη φυτική γη, τα φερτά υλικά, τα απορρίμματα και τα νεκρά ζώα.
Οι δήμαρχοι εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια για την κατάσταση του δικτύου και ζητούν να οργανώσει ουσιαστικά την παρέμβασή της σε αυτό τον τομέα. Ο οποίος και εκτεταμένος είναι αλλά και σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει. Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το οδικό δίκτυο, την βιώνουν καθημερινά οι χρήστες του. Η σύνοψη των προβλημάτων που έκανε το συλλογικό όργανο των δημάρχων αποτυπώνει την πραγματικότητα και προειδοποιεί για τους κινδύνους. Πρόκειται για την πλέον σοβαρή πλευρά της υπόθεσης, γιατί υπάρχουν και άλλες σημαντικές και συνδέονται με τα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν είναι να περιμένει ο επισκέπτης το ΕΣΠΑ μέσω του οποίου ενδεχομένως κατασκευαστεί κάποιος επαρχιακός… αυτοκινητόδρομος, αλλά η ασφαλής μετακίνηση μέσα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Είναι κάτι που εισπράττουν οι ασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα κάθε χρόνο, διαμαρτύρονται, παίρνουν υποσχέσεις αλλά στο τέλος… μια από τα ίδια.
Η κατάσταση όμως έχει χειροτερέψει και γιατί η συντήρηση έχει ξεχαστεί αλλά και γιατί ο φετινός χειμώνας με τα πολλά νερά επιδείνωσε την κατάσταση και αποκάλυψε προβλήματα που συγκάλυπτε η… ανομβρία. Το έδαφος μαλάκωσε, οι πηγές ξεβρύσησαν και η προχειρότητα των τεχνικών έργων αποκαλύφθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Μπορεί να μην σημειώθηκαν οι μεγάλες κατολισθήσεις δρόμων, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύπτοντας τα τεράστια προβλήματα στην παραγωγή δημοσίων έργων, αλλά φάνηκε πλέον ότι το οδικό δίκτυο έχει εξαντλήσει τις αντοχές του.
Η αναγκαιότητα των επεμβάσεων είναι αυτονόητη, το ερώτημα είναι όμως τα… κονδύλια. Με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να περιορίζεται όλο και περισσότερο, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όλη του την έκταση το πρόβλημα. Δυστυχώς με αυτή την πολιτική στον κρίσιμο τομέα των κατασκευών, η κατάσταση θα χειροτερεύει όλο και περισσότερο. Η αυτοδιοίκηση οφείλει και να σχεδιάσει και να διεκδικήσει. Να σχεδιάσει ιεραρχημένα τις επεμβάσεις με βάση κριτήρια που θα πρέπει να θέσει με πρώτο αυτό που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών. Και να διεκδικήσει κονδύλια γιατί αν σηκώσει ψηλά τα χέρια, δεν θα αργήσει η ώρα που ο χαρακτηρισμός "τριτοκοσμικό οδικό δίκτυο" δεν θα είναι λεκτική υπερβολή αλλά θλιβερή πραγματικότητα.