Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 20:14

Συναντήσεις με ουσία ή απλώς… εθιμοτυπία;

Γράφτηκε από τον

Συναντήσεις με ουσία ή απλώς… εθιμοτυπία;

Νέες συναντήσεις εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αντιπροσωπεία από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είχαμε το προηγούμενο διήμερο στην Τρίπολη.

Στόχος είναι η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ενέργεια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η συνάντηση μπορεί να χαρακτηριστεί «συνάντηση κορυφής», μιας και οι επαφές των Γερμανών περιορίστηκαν στην περιοχή της Τρίπολης - άντε να απλώθηκαν και λίγο περισσότερο στην περιοχή της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την Πέμπτη, «από γερμανικής πλευράς, ο Χουάν Καμόνα Σνάιντερ, διακεκριμένο στέλεχος της εταιρείας παροχής συμβουλών Zenith, είχε συναντήσεις με τους αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου και Ενέργειας, Βιομηχανίας και Πολιτισμού Απόστολο Παπαφωτίου, όπου του παρουσίασαν αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου, τα οποία -όπως ο ίδιος δήλωσε- τα γνωρίζει και ενδιαφέρθηκε να μάθει περισσότερα, σε ό,τι αφορά τους τρόπους και τις μεθόδους καλλιέργειας. Συζήτησαν, επίσης, θέματα προστασίας των προϊόντων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο που κινδυνεύει από προσμείξεις, αλλά και πιστοποίησης, προβολής και προώθησης, επισκέφθηκαν και μονάδες τυποποίησης», ενώ χθες Παρασκευή οι Γερμανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Αρκαδίας. 

Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες επαφές και συναντήσεις και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, αφού στο όνομα της -ταλαιπωρημένης- αποκέντρωσης, θα πρέπει οι Γερμανοί φίλοι μας να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για τις δυνατότητες της Περιφέρειας, στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα, όπως φυσικά και για τον τομέα της ενέργειας.

Η υπόθεση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επαφές φαίνεται να περιορίστηκαν με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες -κάτι που δεν είναι κακό βεβαίως.

Δεν είδαμε, ωστόσο, να υπάρξει πρόσκληση προς τα υπόλοιπα Επιμελητήρια να μεταβούν χθες στην Τρίπολη, ώστε να μετάσχουν στις επαφές με τους Τεύτονες φίλους μας…

Κανείς δεν αρνείται ότι οι επισκέπτες μας, στις διεθνείς συναντήσεις τέτοιου είδους και χαρακτήρα, δεν μπορούν να χάνουν χρόνο γυρνώντας «από χωρίου εις χωρίον» -όμως αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί εκπρόσωποι και φορείς των νομών της Περιφέρειας θα πρέπει να καλούνται για να μετέχουν στις επαφές που γίνονται στην έδρα της.

Ετσι δουλεύει αποτελεσματικά το αποκεντρωμένο μοντέλο, έτσι προωθείται επί της ουσίας ο διάλογος, έτσι γίνεται η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, έτσι προβάλλονται αποτελεσματικά οι δυνατότητες αλλά και γίνονται εγκαίρως αντιληπτά τα όποια προβλήματα, σε όλη την Περιφέρεια.

Υπάρχουν λόγοι, ενδεχομένως -κι αυτό είναι θεμιτό- να μην θέλεις να αποκαλύψεις ορισμένες, δευτερεύουσες κατά την άποψή σου, αδυναμίες της περιοχής σου. Αλλο αυτό όμως κι άλλο να επιχειρείς να παρουσιάσεις -ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες των προθέσεων- μια επίπλαστη εικόνα αρμονίας και ομαλότητας, από την οποία απουσιάζουν οι αδυναμίες σου και υποβαθμίζονται τα προβλήματά σου. Κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αποβεί σε βάρος σου, μακροπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα.

Δεν είναι και τόσο καταπληκτικό ότι οι Γερμανοί δήλωσαν πως γνωρίζουν τα αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου -αυτό συμβαίνει επειδή προφανώς έρχονται διακοπές το καλοκαίρι στη χώρα μας, μάλλον δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου να διατίθενται στη χειμωνιάτικη γερμανική αγορά.

Σε σκέψεις μπορεί να σε βάλει και το ζήτημα της ενέργειας -όταν γνωρίζεις πως αυτό το χρονικό διάστημα το ενεργειακό δίκτυο στην Πελοπόννησο είναι κορεσμένο, παρά τους σχετικά γρήγορους ρυθμούς που «τρέχει» το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην περιοχή της Μεγαλόπολης, έτσι ώστε να μπορεί να διοχετευθεί αμφίδρομα η ενέργεια από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, όταν αυτή λειτουργήσει.

Οι κουβέντες για «ενεργειακούς κόμβους» στην Πελοπόννησο -με αγωγούς από τα «οικόπεδα» της Κύπρου και πολύ αργότερα της Κρήτης- εννοείται ότι δεν είναι κάτι που θα ενδιέφερε τους εκπροσώπους του γερμανικού κρατιδίου, μιας και μιλάμε για... πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.

Μένουν επομένως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες -ίσως στο... πολύ βάθος να περιμένει και η παραγωγή ενέργειας από κάποιον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εννοείται ότι τα παραπάνω δεν είναι τίποτ’ άλλο από σενάρια, μιας και είναι εύκολο να ανακοινώνεις -έτσι... γενικώς- ότι οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών είχαν ως αντικείμενο «τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ενέργεια», αλλά μάλλον δύσκολο να γίνεις σαφής και συγκεκριμένος ως προς τι αφορά το καθένα από αυτά τα αντικείμενα...

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013 20:22