Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 10:21

Η συζήτηση για νέο εκλογικό σύστημα στις δημοτικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η συζήτηση για νέο εκλογικό σύστημα στις δημοτικές

Με βάση τα όσα προβλέπονται από το νόμο, βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές.

 

 

  Αλλά είναι κοινή διαπίστωση ότι τα πράγματα είναι "παγωμένα" και εφόσον δεν αποσαφηνιστούν οι όροι διεξαγωγής, δύσκολα θα ζεσταθούν. Και οι παράγοντες που θα καθορίσουν και την στάση των ενδιαφερομένων είναι η οριστικοποίηση του χρόνου της αναμέτρησης και το εκλογικό σύστημα.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σκέψεις προκειμένου να καθιερωθεί νέο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα εκλέγονται χωριστά ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό αποτελεί κυβερνητική πρόθεση, είναι πολύ πιθανόν η διαρροή να σχετίζεται με τη σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων. Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο η απάντηση τόσο από το συνέδριο των δημάρχων όσο και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο χώρο των αιρετών, είναι εμφανώς αρνητική. Με κεντρικό επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης που θα μπορούσε να προκληθεί μέσα από την εκλογή προσώπων των πιο διαφορετικών αντιλήψεων, επιθυμιών και προθέσεων και ενδεχομένως σε διαφορετική λογική από αυτή που πρεσβεύει ο δήμαρχος.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει επιπλέον να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι οι διαρροές είναι εξαιρετικά ασαφείς και δεν εξηγούν με ποιον τρόπο θα γίνεται η εκλογή αν επιλεγεί το σενάριο χωριστών υποψηφίων, καθώς "μυρίζει" πλειοψηφικό και ολιγοσταυρία. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που δημιουργεί προβληματισμούς και διστακτικότητα στο χώρο των ενδιαφερομένων. Ο δήμαρχος μπορεί να είναι σε χωριστό ψηφοδέλτιο, αλλά το ερώτημα είναι αν θα εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους ή εκείνος που συγκεντρώνει ένα ποσοστό ή αν θα υπάρχει και δεύτερος γύρος. Και είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα αν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων υπάρχει μονοσταυρία, ολιγοσταυρία ή 50% και κάτι ως ποσοστό επί των εκλεγομένων.

Πρόκειται για τεχνικής φύσεως ζητήματα σε πρώτη θεώρηση, αλλά με μεγάλη πολιτική σημασία στην πρακτική εφαρμογή και την επιλογή που μπορεί να γίνει. Από αυτή την άποψη ακόμη και αν υπάρχει ως πρόταση που συζητείται σοβαρά, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί ολοκληρωμένα για να κριθεί και επί της ουσίας.

Από εκεί και ύστερα με βάση και τα όσα επιχειρήματα περιβάλλουν τις διαφορές, έρχεται στην επιφάνεια με έντονο τρόπο το ζήτημα της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για μια θέση την οποία υποστηρίζω από αυτήν εδώ τη στήλη αλλά και στο πεδίο της μάχιμης πολιτικής, εδώ και πολλά χρόνια. Και θεωρώ ότι σήμερα είναι ο κατάλληλος χρόνος να τεθεί επί τάπητος η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προωθηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η συνταγματική και ηθική διάσταση της υπόθεσης είναι πασιφανής και έχει να κάνει με την ισότητα ψήφου των πολιτών. Από εκεί και ύστερα η απλή αναλογική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενεργοποίηση δυνάμεων και ενίσχυση κινήσεων από όλους εκείνους οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο. Η διεύθυνση των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας δεν είναι ατομική υπόθεση κάποιου ικανού ή δικτυωμένου που θα έρθει ως μεσσίας να δώσει λύσεις. Είναι συλλογική υπόθεση των ανθρώπων που έχουν κοινή αντίληψη των πραγμάτων για το θεσμό και τις υποθέσεις σε όλο το εύρος δραστηριοποίησής τους. Η διοίκηση του δήμου προϋποθέτει προγραμματική βάση και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, δήμαρχο αλλά και μια ομάδα συνεργατών του που συμφωνούν στα ουσιώδη ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση όλων των θεμάτων που απασχολούν το δήμο. Η απλή αναλογική δίνει το δικαίωμα λόγου και δράσης για την πόλη σε υπάρχουσες πολιτικές ή αυτοδιοικητικές συλλογικότητες και ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο να δημιουργηθούν και άλλες που φιλοδοξούν να συμβάλουν στη λειτουργία του θεσμού.

Ταυτοχρόνως η απλή αναλογική επιβάλλει μια άλλη λογική στις σχέσεις των διαφορετικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο. Υποχρεώνει στην αναζήτηση συγκλίσεων και ως εκ τούτου δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη δυναμική σε στόχους που μπορεί να περιβάλονται από ισχυρές πλειοψηφίες καθώς θα είναι αποτέλεσμα συναίνεσης διαφορετικών δυνάμεων.

Πολλά πράγματα κινούνται στο χώρο του αυτονόητου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιες στιγμές όμως τα επιβάλλει η συγκυρία και το αίτημα για την απλή αναλογική έχει διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια από διαφορετικές δυνάμεις του σημερινού πολιτικού τόξου. Η συζήτηση αποτελεί μια ευκαιρία για να τεθεί και πάλι το ζήτημα και να διεκδικηθεί αποτελεσματικά η λύση που υπαγορεύουν οι συνταγματικοί κανόνες και η πολιτική αναγκαιότητα.

Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν πολλοί και πολλά!

Ηλίας Μπιτσανης


NEWSLETTER