Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 12:49

Αγωνιστές δήμαρχοι έτοιμοι για... ψηφίσματα

Γράφτηκε από τον

Αγωνιστές δήμαρχοι έτοιμοι για... ψηφίσματα

 

Η Εθνική Τράπεζα προφανώς για οικονομικούς λόγους αποφάσισε να κλείσει το υποκατάστημα της Μεθώνης και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με ψήφισμά του εκφράζει την αγανάκτησή του τονίζοντας "πως η απόφαση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και έχει ληφθεί χωρίς να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι, που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, της εξυπηρέτησης των πολιτών και των ξένων".

Ουσιαστικά ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αμφισβητεί ανοιχτά την επιστημονική κατάρτιση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας τονίζοντας ότι ελήφθη μια λανθασμένη απόφαση "χωρίς να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι, που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας". Οφείλω να ομολογήσω ότι η άποψη του Δήμου Πύλου - Νέστορος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ίσως να ήταν και... συζητήσιμη, αν μας έλεγε ποιος θα πληρώσει τις ζημιές της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Πέρα όμως από την πλάκα θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που έχουν αντικειμενικό σκοπό το κέρδος και όχι ευαγή ιδρύματα. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε ότι οι ζημιές των τραπεζών δεν μπορεί να φορτώνονται στις πλάτες των φορολογουμένων όπως φορτώθηκαν δυστυχώς μετά τη χρεοκοπία του 2010. Αν συμφωνήσουμε στα παραπάνω -που πολύ αμφιβάλλω αλλά για χάρη της συζήτησης υποθέτουμε ότι συμφωνούμε- θα πρέπει το κράτος και η αυτοδιοίκηση να αφήσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να κάνουν απερίσπαστες τη δουλειά τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος δηλαδή πιστεύει ότι το κράτος και η αυτοδιοίκηση έχουν λόγο στη λήψη και των τραπεζικών αποφάσεων δεν έχει παρά να εκθέσει την άποψή του στη βάσανο του εκλογικού σώματος, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν για τραπεζίτη έναν "γιαλαντζί" σοσιαλιστή ή έναν αληθινό κομμουνιστή που εδώ και έναν αιώνα υποστηρίζει αταλάντευτα την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Προσωπικά και για λόγους που έχω εξηγήσει πολλές φορές, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του διαχωρισμού κάθε οικονομικής δραστηριότητας από το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Παράλληλα πιστεύω ότι στη σύγχρονη εποχή οι δήμοι πρέπει να προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες αντί να εκδίδουν ψηφίσματα για ψύλλου πήδημα. Για παράδειγμα: Τα ΚΕΠ (και κινητές μονάδες) του Δήμου Πύλου - Νέστορος εκτός από δημόσια έγγραφα θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν και ένα μεγάλο μέρος τραπεζικών εργασιών για τους ψηφιακά αναλφάβητους δημότες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα οι περισσότεροι δήμαρχοι (και όχι μόνο ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος) παραμένουν... αγωνιστές έτοιμοι να εκδώσουν ψήφισμα για κάθε θέμα που θα μπορούσαν να λύσουν αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία.

Υ.Γ. Στο παγκόσμιο χωριό δεν συζητούν για το πόσα καταστήματα τραπεζών θα υπάρχουν σε δέκα χρόνια. Συζητούν για ενδεχόμενη αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων από κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin και για το αν οι ψηφιακές πληρωμές θα γίνονται με την ίριδα του ματιού ή από υποδόριο μικροτσίπ.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 12:55