Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 13:48

Χαμηλοί μισθοί και στασιμότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ενας στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα καλείται να ζήσει με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, ενώ με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα αμείβεται ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Για το ήμισυ του εργατικού δυναμικού οι αμοιβές δεν υπερβαίνουν τα 800 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και του πληροφορικού συστήματος "Εργάνη", το 2019 ο αριθμός των εργαζομένων με μισθό χαμηλότερο των 500 ευρώ ήταν 406.416, έναντι 422.150 το 2018, ενώ 298.293 εργαζόμενοι αμείβονται φέτος με μισθό από 501 έως 700 ευρώ. Από τους συνολικά 1.986.336 εργαζόμενους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, 1.265.862 αμείβονται με μισθό μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Σχόλιο πρώτο και... λακωνικό. Με αυτούς τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα είναι μάλλον ανούσιο να συζητάμε για ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η οικονομική πολιτική, το όνειρο για διορισμό στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε νέα χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί ότι το μέγεθος των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για την ανάπτυξη των ίδιων των οικονομικών μονάδων ούτε, πολύ περισσότερο, για σημαντική αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων. Οταν το 88,9% των επιχειρήσεων (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους, είναι μάλλον ανώφελο να συζητάμε για αύξηση των μισθών χωρίς ουσιαστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό 1 στους 4 εργαζόμενους και ανέργους να αναζητά εργασία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Adecco Ελλάδας, "το ποσοστό των υποψηφίων/εργαζομένων που αναζητούν ενεργά εργασία στο εξωτερικό έμεινε σταθερό το 2019 σε σχέση με το 2018 στο 22%, ενώ το 2017 το ποσοστό είχε φτάσει το 33%". Σύμφωνα με την ίδια έρευνα για τους υποψήφιους εργαζόμενους, "τα σημαντικότερα προσόντα μίας εταιρείας-εργοδότη είναι να συμπεριφέρεται ηθικά, να έχει ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη, να έχει ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας, να αμείβει τους υπαλλήλους της δίκαια και να εκπαιδεύει διαρκώς το προσωπικό της".

Πόσα από αυτά τα προσόντα μπορεί να διαθέτει μια μικρή επιχείρηση; Προφανώς ούτε τα... μισά, αφού το μέγεθος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη της ίδιας της επιχείρησης αλλά και για την ανέλιξη των εργαζομένων της.

Από εκεί και πέρα αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κανονική χώρα με απελπισμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους, μάλλον θα βρεθεί σύντομα προ οδυνηρών εκπλήξεων. Και μαζί της όλη η Ελλάδα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 13:50

NEWSLETTER