Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:05

Ο βασιλιάς Νέστορας δεν έμενε στο... Νιόκαστρο

Γράφτηκε από τον

Ο βασιλιάς Νέστορας δεν έμενε στο... Νιόκαστρο

"Δύο ασύλητοι θολωτοί τάφοι με εκπληκτικά ευρήματα στην Πύλο", "Συναρπαστικά τα ευρήματα στην Πύλο", "Δύο άγνωστοι μυκηναϊκοί τάφοι ήρθαν στο φως στην Πύλο",  είναι μόνο τρεις από τους πολλούς τίτλους που θα μπερδέψουν τον ανυποψίαστο αναγνώστη, ο οποίος δεν γνωρίζει ότι η Αρχαία Πύλος δεν ταυτίζεται με τον σημερινό οικισμό της Πύλου και ότι προχθές στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Ανω Εγκλιανό της Χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο μπέρδεμα είχε προκληθεί και το 2015, όταν είχε ανακαλυφθεί ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή στην Αρχαία Πύλο. Τότε πολλοί κάτοικοι της Χώρας είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα επειδή τα ρεπορτάζ για ευρήματα στην Πύλο ουσιαστικά διαφήμιζαν το... Νιόκαστρο και όχι την περιοχή τους, στην οποία βρίσκονται τόσο το Ανάκτορο του Νέστορα όσο και ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή.

Προσθέτοντας ότι ο Παυσανίας τον 2ο αι. μ.Χ. ταύτισε την Πύλο με το Κορυφάσιο που βρισκόταν στο ομώνυμο ακρωτήριο δίπλα στη Bοϊδοκοιλιά, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο σημερινός οικισμός της Πύλου "βαφτίστηκε" με Βασιλικό Διάταγμα το 1835. Μέχρι τότε η σημερινή Πύλος ονομαζόταν Νιόκαστρο (σε αντιδιαστολή με το Παλαιόκαστρο που βρίσκεται στο ακρωτήριο Κορυφάσιο) και με αυτό το όνομα  συνέχισαν να την αποκαλούν οι ντόπιοι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Νωρίτερα η Πύλος ονομαζόταν Αβαρίνο, η ονομασία αυτή μετεξελίχθηκε σε Ναβαρίνο και για αυτό όλοι γνωρίζουμε τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και μόνο ο Δήμος Καλαμάτας κρατάει την παλιά γραφή και ονομάζει την παραλιακή του λεωφόρο οδό Ναυαρίνου.

Μπερδευτήκατε; Οχι άδικα. Ας πάρουμε λοιπόν τα γεγονότα από την αρχή. Το Βασίλειο της Πύλου εκτεινόταν σε όλη σχεδόν τη Δυτική Μεσσηνία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχε την έδρα του στα Ανάκτορα του Νέστορα στον Ανω Εγκλιανό της Χώρας. Η νέα Πύλος, που είναι δημιούργημα του Γάλλου στρατάρχη Νικολάου - Ιωσήφ Μαιζών, δεν ταυτίζεται με την Αρχαία Πύλο και για αυτό είναι λάθος να αναφέρουμε ότι οι τάφοι ανακαλύφθηκαν στην Πύλο. Προσωπικά θα πρότεινα τόσο η Πύλος όσο και η Μεσσήνη να μετονομαστούν σε Νέα Πύλο και Νέα Μεσσήνη, ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να μην μπερδεύει τους σημερινούς οικισμούς με τις αρχαίες πόλεις. Επίσης σε Νέα Κορώνη (ή Ασίνη) θα πρέπει να μετονομαστεί και ο σημερινός ομώνυμος οικισμός, αφού η Αρχαία Κορώνη βρισκόταν στο... Πεταλίδι.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει η συζήτηση αναφορικά με τη μετονομασία οικισμών της Μεσσηνίας, προκειμένου να ταυτίζονται οι αρχαίες με τις σύγχρονες τοποθεσίες. Μόνο έτσι δεν θα μπερδεύεται όχι μόνο ο επισκέπτης, αλλά ούτε ο αναγνώστης των ειδήσεων για τα ευρήματα στην Πύλο.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:07