Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 21:00

Το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας

Ο διάλογος για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας στο Delphi Forum ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και προβλημάτισε θετικά όσους το παρακολούθησαν.

Παραθέτουμε ορισμένες από τις απόψεις που ακούστηκαν, προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos Ανδρέας Ανδρεάδης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ μια βιομηχανική χώρα λέγοντας: «Ακούω πολλές φωνές, κατά τη γνώμη μου επικίνδυνες, για μια πλήρη αλλαγή του δρόμου που η Ελλάδα έχει πάρει. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Εχουμε έναν τουρισμό που το 2020 έφερε 20 δισ. από 10 δισ. το 2010 και έσωσε τη χώρα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα καλά, πρέπει να εξειδικευτούμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε καλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ποτέ βιομηχανική χώρα, αλλά μπορεί αν έχει μια εξαιρετικής ποιότητας αγροτική παραγωγή και μεταποίηση. Να αφήσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια για αλλαγή πλήρους πορείας γιατί αυτά είναι πολύ επικίνδυνα».

Αντίθετα με τον κ. Ανδρεάδη, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε: «Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ακολούθησε ένα μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης που ήταν και σχετικά εύκολο και με πρώτη ύλη τον ήλιο και τη θάλασσα χτίσαμε αυτό το μονοκλαδικό μοντέλο. Ομως τώρα πρέπει να αλλάξει και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος είπε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια κουλτούρα παραγωγής στους νέους και αμφισβήτησε την κυρίαρχη τάση για νεοφυείς επιχειρήσεις: «Ας ξεκινήσει κάποιος με όνειρο να φτιάχνει π.χ. κατσαβίδια. Σήμερα όλοι θέλουν να κάνουν μια start up και να την πουλήσουν μετά από 2-3 χρόνια. Κανείς δε θέλει να μπει στην παραγωγή». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι δεν είναι αξιοποιημένος ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα και δεν έχει γίνει αντιληπτό πως η αγροτική παραγωγή απαιτεί επιχειρηματικές και όχι αγροτικές δεξιότητες.

Ο καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών για τη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ Νίκος Βέττας έδειξε το δρόμο για την ανάπτυξη λέγοντας: «Η χώρα στις υποδομές και την παραγωγικότητα έχει μεγάλο έλλειμμα και είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία η χώρα να αλλάξει προς τα πού κοιτάει και να μπορέσουμε να πάμε εκεί που αξίζουμε να είμαστε. Είναι ανάγκη να γίνουν συναινέσεις και να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα μακροπρόθεσμα και όχι μυωπικά. Δεν μπορούν να πάνε μόνο για να κρατήσουν ζωντανές τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, πρέπει να βοηθήσουν να γίνουν και καινούργια βήματα. Ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τα επόμενα χρόνια με τις κατάλληλες υποδομές μπορεί και να διπλασιαστούν οι τουρίστες».

latnanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER