Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 14:43

Zeytin Kalamata από την Τουρκία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

"Zeytin" λέγονται οι ελιές στα Τούρκικα, και όποιος αναζητήσει στο διαδίκτυο "Zeytin Kalamata" θα βρει αμέτρητα τέτοια προϊόντα.

Έτσι, αφενός θα συνειδητοποιήσει την αξία του brand name “Καλαμάτα” – και αφετέρου θα αντιληφθεί την αναγκαιότητα της νομικής προστασίας του, από όσους το χρησιμοποιούν αυθαίρετα, δυσφημώντας μεταξύ άλλων τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Ελιά και Ελαιόλαδο Καλαμάτας. Οι "Zeytin Kalamata" έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, μαζί με τα αντίστοιχα αιγυπτιακά -και όχι μόνο- προϊόντα. Αλλά το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να καλέσει τους Έλληνες παραγωγούς, τυποποιητές και εμπόρους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, για να προωθήσουν την εθνική μας παραγωγή με ναυαρχίδα τα ΠΟΠ προϊόντα, συνδιαλέγεται πίσω από κλειστές πόρτες μόνο με τους κυνηγούς επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων.

Σε μια κανονική χώρα όλη η ελληνική παραγωγή ελιάς Καλαμών θα μπορούσε να απορροφάται στην ευρωπαϊκή αγορά, αν η εκάστοτε κυβέρνηση προωθούσε την επέκταση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων αντί απλώς να αντλεί ισχύ από τη διανομή των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα οι περισσότεροι πολιτικοί κοροϊδεύουν τους παραγωγούς λέγοντάς τους πως θα αυξηθεί το εισόδημά τους αν καταστρατηγηθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “Καλαμάτα” και αναγράφεται σε όλα τα προϊόντα η λατινική λέξη Kalamata. Στην πραγματικότητα, η "συνωνυμία" αυτή δεν αναβαθμίζει την ποικιλία "ελιά Καλαμών" σε ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: Η “συνωνυμία” υποβαθμίζει την ελληνική ελιά Καλαμών σε "Zeytin Kalamata".

Κερδισμένοι από την υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων είναι μόνο όσοι θέλουν να εμπορεύονται "Zeytin Kalamata" και κοροϊδεύουν τους παραγωγούς με συνωνυμίες και άλλα τερτίπια, που επιτρέπουν την πώληση προϊόντων από τρίτες χώρες στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με απλά λόγια, για ακόμα μία φορά: Τα ελληνικά επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ μπορούν να κατακτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά, προσφέροντας στους παραγωγούς ικανοποιητικό εισόδημα. Αντιθέτως, τα ανώνυμα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις "Zeytin Kalamata" και είναι καταδικασμένα σε αφανισμό.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:14