Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 15:15

Επαναπαύθηκαν και αυτοακυρώθηκαν

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επαναπαύθηκαν και αυτοακυρώθηκαν

Του Θανάση Λαγού

Προχθές στη Μεσσηνία έγιναν μόλις 539 νέοι εμβολιασμοί, ενώ πριν ενάμιση μήνα υπήρξαν ημέρες που έγιναν ακόμα και διπλάσια εμβόλια της πρώτης δόσης.

Όπως φαίνεται λοιπόν και στη Μεσσηνία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών δύσκολα θα ξεπεράσει το 60% πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα και πάμε σε ένα καταστροφικό νέο lockdown.

Για του λόγου το ασφαλές αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι προχθές είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση 68.805 Μεσσήνιοι, ενώ ο πληθυσμός της Μεσσηνίας (σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι 159.954 κάτοικοι. Για να οικοδομηθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από 110.000 Μεσσήνιοι. Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός των ηλικιών 0-19 ετών είναι 29.420 κάτοικοι, θα πρέπει τελικώς να εμβολιαστεί περίπου το 84% των ενήλικων Μεσσήνιων για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας.

Δεν θα επιχειρήσω να μαντέψω αν είναι δύσκολος ή ανέφικτος στόχος ο εμβολιασμός του 84% των ενήλικων Μεσσήνιων. Θα παρατηρήσω μόνο ότι ενώ ο στόχος ήταν γνωστός από την αρχή της προσπάθειας, κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες επαναπαύθηκαν στο logistics του Πιερρακάκη (που πράγματι ήταν καλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό) και ταυτόχρονα υποτίμησαν το αντιεμβολιαστικό ρεύμα. Αν στο κάδρο προστεθεί και η αυτοακύρωση της κυβέρνησης εξαιτίας της αδυναμίας να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια αποφάσιζε, γίνεται απολύτως κατανοητό γιατί φούντωσε καλοκαιριάτικα το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.


NEWSLETTER