Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 15:15

Για έναν εμβολιασμό και ένα πουκάμισο αδειανό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Για έναν εμβολιασμό και ένα πουκάμισο αδειανό

Ο νέος διχασμός μεταξύ εμβολιασμένων και αντιεμβολιαστών, αν και διαφορετικός από τον προηγούμενο μεταξύ αντιμνημονιακών και εκσυγχρονιστών, ενδέχεται τελικώς να οδηγήσει σε σφοδρότερες συγκρούσεις – καθώς δεν είναι ορατή στον ορίζοντα μια πολιτική που θα μπορούσε να δώσει τέλος στη διαμάχη.

Αν μάλιστα το τέταρτο κύμα του κορονοϊού σαρώσει στο πέρασμά του χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και την ελληνική οικονομία, δεν αποκλείεται να περάσουμε από την ιδεολογική σύγκρουση σε πραγματικές μάχες σώμα με σώμα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει δυο αντιμαχόμενες πλευρές πάνω στα σύντριμμα μιας χώρας.

Ανεξάρτητα όμως από την απρόβλεπτη έτσι κι αλλιώς πορεία της πανδημίας και του νέου διχασμού, θα πρέπει να διερευνηθούν και να αναλυθούν συστηματικότερα τα αίτια που γιγαντώνουν τις τελευταίες δεκαετίες το αυτοπροσδιοριζόμενο ως “αντισυστημικό” κίνημα, το οποίο απειλεί τη δημοκρατία, φέρνοντας αρχικά στο προσκήνιο -και τελικά στην εξουσία- αυταρχικές ηγεσίες. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να τονίσουμε ότι ο αντισυστημικός λαϊκισμός δεν είναι μια ελληνική εξαίρεση. Απειλεί όλες τις δυτικές δημοκρατίες, καθώς η εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση και το τέλος του λαϊκισμού.

Κλείνοντας την παρένθεση, επιστρέφουμε στην Ελλάδα, όπου το ρεύμα του “αντισυστημισμού” τροφοδοτείται αέναα, όχι μόνο από τα λαϊκιστικά κόμματα που θέλουν να ανατρέψουν τη δημοκρατία, αλλά κυρίως από τις αδικίες που προκαλούν η αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος. Στην Ελλάδα όλοι (δικαίως ή αδίκως δεν έχει καμία σημασία) αισθάνονται αδικημένοι, καθώς γνωρίζουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή μοιράζουν την πίτα με κριτήρια που εξυπηρετούν μόνο τις πελατειακές σχέσεις. Στο βασίλειο της αδικίας λοιπόν, ο εργολάβος που έπαιρνε έργα με ανάθεση από την προηγούμενη αρχή στρέφεται εναντίον του συστήματος όταν η νέα αρχή αναθέσει έργα στον ανταγωνιστή του. Στο ίδιο βασίλειο, ο έμπορος που δεν ελεγχόταν φορολογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα βάζει με τον συστημικό Τύπο όταν η επόμενη κυβέρνηση τον ελέγξει για τα μάτια του κόσμου. Επίσης ο κάτοικος της Κάτω Ραχούλας αισθάνεται αδικημένος όταν η Πάνω Ραχούλα αποκτήσει ασθενοφόρο, και τελικώς οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν δίκαιο μόνο το σύστημα που διασφαλίζει ένα ασθενοφόρο έξω από κάθε σπίτι.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου και μόνο, οι αδικημένοι να ακολουθήσουν οποιονδήποτε τους τάζει ότι θα γκρεμίσει το σύστημα, θα σκίσει τα μνημόνια ή θα σταματήσει τους εμβολιασμούς με τσιπάκια. Η ανθρωπότητα για χιλιετίες σφαζόταν στο όνομα θεών και αυτοκρατόρων. Τους επόμενους αιώνες μπορεί να πολεμήσει ξανά για ένα πουκάμισο αδειανό... ή για έναν εμβολιασμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 16:10

NEWSLETTER