Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 11:19

Ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Καλαμάτας και για την αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία της Υπαπαντής, κλείνει ένα "σκοτεινό" κεφάλαιο της ιστορίας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και ταυτόχρονα ανοίγει μια πόρτα για την ανάδειξη του τοπικού παρελθόντος.

Τα ευρήματα της ανασκαφής στην πλατεία της Υπαπαντής και της ανασκαφής που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Κάστρο της Καλαμάτας, ακόμα και αν δεν αλλάξουν τον ταξιδιωτικό χάρτη της Μεσσηνίας θα προσθέσουν ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στις δύο αυτές ανασκαφές δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό χώρο της Θουρίας. Για αυτό είναι αξιέπαινη η πρόθεση του δημάρχου Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία την επόμενη τριετία. Θα πρέπει όμως να βελτιωθεί και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Θουρίας γιατί μέχρι σήμερα μόνο ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες θα επιχειρήσουν να επισκεφθούν τα μνημεία. Στους στενούς επικίνδυνους δρόμους δεν χωράνε μαζί δύο αυτοκίνητα και γι’ αυτό ούτε οι Καλαματιανοί δεν επισκέπτονται τους θαλαμοειδείς μυκηναϊκούς τάφους στα "Ελληνικά", τις ρωμαϊκές θέρμες στα "Λουτρά" και φυσικά το Ασκληπιείο και το Θέατρο που έφερε στο φως η έρευνα της Ξένης Αραπογιάννη στη θέση "Παναγίτσα". Η Αρχαία Θουρία ενώ απέχει μόνο 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας παραμένει εκτός του ταξιδιωτικού χάρτη εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης.

Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο καθιστώντας τον επισκέψιμο, ώστε να ενταχθεί στον ταξιδιωτικό χάρτη της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου και της Ελλάδας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 11:23