Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 13:39

"Ψηφιακό Δημαρχείο" ή εκατοντάδες υπάλληλοι;

Γράφτηκε από τον

"Ψηφιακό Δημαρχείο" ή εκατοντάδες υπάλληλοι;

"Ακυρώνεται η μεταστέγαση της ∆ΕΥΑΚ στην παλαιά Σχολή Νοσοκόμων, πίσω από το Δημαρχείο. Το κτήριο που προοριζόταν γι’ αυτήν θα στεγάσει υπηρεσίες του δήμου που στο κυρίως κτήριο ασφυκτιούν".

Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε στην "Ε" τη Δευτέρα και αφού δεν διαψεύστηκε μέχρι τώρα επιβεβαιώθηκε σιωπηρά και άρα μπορεί να σχολιαστεί. Καταρχάς κάποιοι ίσως να αισθάνονται δικαιωμένοι, επειδή υποστήριξαν ότι ήταν βιαστική επιλογή η μετατροπή του πρώην νοσοκομείου σε Δημαρχείο. Προσωπικά αν και υποστήριζα πως το διοικητικό κέντρο της Καλαμάτας (Δημαρχείο, περιφερειακό Διοικητήριο, δικαστήρια, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) πρέπει να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, δεν αισθάνομαι καμία δικαίωση γιατί γνωρίζω αφενός ότι η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη και αφετέρου ότι στην πολιτική ισχύει απόλυτα η παροιμία "όσα απίδια φαγωθούν, κάτσε μέτρα τις ουρές τους". Για αυτό όσοι νομίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χρεώσουν στον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα την λάθος επιλογή, απλώς τρέφουν αυταπάτες. Ετσι και αλλιώς μετά την απομάκρυνση από την κάλπη... ουδέν λάθος αναγνωρίζεται ακόμα και αν η ψήφος προκαλεί νέα λάθη όπως η βιαστική επιλογή ανακατασκευής του Διοικητηρίου. Σε κάθε περίπτωση οι δύο αποφάσεις του κ. Νίκα για το Δημαρχείο και το Διοικητήριο όχι μόνο δεσμεύουν τις επόμενες δημοτικές αρχές για πολλές δεκαετίες, αλλά διαμορφώνουν κιόλας τον οικονομικό χάρτη της Καλαμάτας με βάση τις ξεπερασμένες ανάγκες του 20ού αιώνα. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτές οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές συνέπειες είναι μακροχρόνιες, ενώ τα οφέλη έχουν βραχυχρόνιο ορίζοντα. Από εδώ και πέρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη χρησιμότητα των δύο κτηρίων στην εποχή των ψηφιακών υπηρεσιών και της τηλεργασίας.

Μέσα σε αυτό το τεχνολογικό πλαίσιο προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η "ασφυξία" των υπηρεσιών στο Δημαρχείο της Καλαμάτας. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι υπάλληλοι "ασφυκτιούσαν" και επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής ή αν αυξήθηκε ο αριθμός τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν χωρούν πλέον στο Δημαρχείο. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι στα γραφεία, ενώ οι δημότες μπορούν πλέον να διεκπεραιώσουν διαδικτυακά τις υποθέσεις τους. Πραγματικά δεν περιμένουμε να μετασχηματιστεί ψηφιακά ο Δήμος Καλαμάτας νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ομως είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη η αντίθεση μεταξύ ενός δήμου που ψάχνει επιπλέον γραφεία για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και του σύγχρονου κόσμου που αναρωτιέται τι θα γίνουν στην ψηφιακή εποχή όλα αυτά τα κτήρια που στέγαζαν γραφεία

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 14:03