Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024 11:29

Η Ακροδεξιά πλανάται πάνω από την «πράσινη» Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

Η Ακροδεξιά πλανάται πάνω από την «πράσινη» Ευρώπη

Το φάντασμα της Ακροδεξιάς θα συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη όσο οι κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί συνεχίζουν να λειτουργούν ως οπισθοφύλακες ακραίων απόψεων, που ενώ ευαγγελίζονται την ουτοπία οδηγούν σε δυστοπία.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αβίαστα όποιος μελετήσει ενδελεχώς τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής και αγροτικής πολιτικής και πώς εκμεταλλεύεται τα λάθη των Βρυξελλών η Ακροδεξιά αφενός για να κατακτήσει την εξουσία και αφετέρου για να αποδομήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την επιστροφή στο ανίσχυρο έθνος - κράτος, όπου θα κάνουν πάρτι οι πανίσχυρες εταιρείες και τα μονοπώλια. Έτσι και αλλιώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που ασφυκτιούν στο ρυθμισμένο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ονειρεύονται τη ζούγκλα μιας αγοράς χωρίς κανόνες, όπου θα επικρατεί ο ισχυρότερος ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιαστούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι στον βωμό των εθνικών ανταγωνισμών.

Ειδικά στην Ελλάδα την αποδόμηση της ευρωπαϊκής πολιτικής έχουν αναλάβει οι αρχιερείς του ρουσφετιού, που θέλουν να επιστρέψει η οικονομία στις εποχές που πουλιούνταν ανεξέλεγκτα αγροτικά προϊόντα, τα οποία είχαν ραντιστεί το πρωί με φυτοφάρμακα που ήταν απαγορευμένα στον πολιτισμένο κόσμο. Δίπλα τους προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στην Ακροδεξιά οι αφελείς κεντροδεξιοί και σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, που πιστεύουν πραγματικά ότι μια ελληνική κυβέρνηση θα έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την πλεονεξία των οικονομικών συμφερόντων. Μια ματιά στη σημερινή ασυδοσία που επικρατεί παρά τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αρκετή όμως για να καταλάβουμε το διαπλεκόμενο χάος που θα επικρατήσει στην Ελλάδα αν ακολουθήσει τον εθνικό αυταρχικό δρόμο του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν έχει κάνει λοιπόν λάθη η Ευρωπαϊκή Ένωση; Προφανώς και έχει κάνει τεράστια σφάλματα τόσο στον ενεργειακό όσο και στον αγροτικό τομέα, επειδή επιχείρησε να χαράξει πολιτική με βάση τις πράσινες ψευδαισθήσεις μιας μαλθακής κοινωνίας, που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα και σε αντίθεση μάλιστα με όσα υποστηρίζει η Ακροδεξιά περί οικονομικών σκοτεινών κέντρων, η πράσινη πολιτική «υπαγορεύτηκε από αφελείς πολίτες αστικών κέντρων (συνήθως νεαρής ηλικίας) που πιστεύουν ότι αρκεί η πολιτική βούληση για τη δημιουργία οικολογικών παραδείσων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Και όπως τα σοσιαλιστικά οράματα οδήγησαν στη δυστοπία του ολοκληρωτισμού, έτσι και οι πράσινες φαντασιώσεις τείνουν να οδηγήσουν την Ευρώπη στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς. Ανεξάρτητα όμως από τις αιτίες που οδήγησαν στις λανθασμένες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό την ενεργειακή και αγροτική πολιτική της. Έτσι και αλλιώς η Ευρώπη δεν θα σώσει τον κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αν η Κίνα συνεχίσει να παράγει με πετρέλαιο φθηνά προϊόντα, ενώ την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνθλίβεται στις συμπληγάδες του πληθωρισμού και των ελλείψεων. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ισχυρή και δημοκρατική μόνο αν συνεχίσει να προσφέρει σε όλους τους πολίτες της προϊόντα και υπηρεσίες που στα αυταρχικά καθεστώτα απολαμβάνει μόνο μια μικρή ελίτ.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός