Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 18:55

Η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο της… Βούλτεψη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
Η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο της… Βούλτεψη

Για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης γράφτηκαν πολλά και ειπώθηκαν ακόμα περισσότερα. Ούτε ένας σχολιαστής όμως δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει το νέο σχήμα εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό ή τουλάχιστον φιλοευρωπαϊκό.

 Αντιθέτως οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές είδαν στροφή της κυβέρνησης προς το λαϊκισμό με στόχο κυρίως τις λαϊκές ψήφους της Χρυσής Αυγής, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έστριψαν το κυβερνητικό καράβι με στόχο να  σώσουν τα κόμματά τους επειδή πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα σωθεί η ελληνική οικονομία. Τώρα θα επιχειρήσουν να πείσουν και τους δανειστές ότι μόνο το υπάρχον πολιτικό καθεστώς μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και ότι σε περίπτωση ανατροπής του θα τεθεί και πάλι σε κίνδυνο η ασφάλεια του ευρώ. 

Ουσιαστικά στο εξωτερικό μέτωπο οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές το κούρεμα του χρέους προβάλλοντας τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Ετσι πιστεύουν ότι θα βρουν τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να επιστρέψουν στο μαντρί οι ψήφοι διαμαρτυρίας των… παλιών καλών πελατών που εσχάτως ψάχνουν διορισμούς και αυξήσεις δεξιά και αριστερά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Με απλά λόγια: Σε περίπτωση κουρέματος του χρέους η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπαταλήσει σε ρουσφέτια μέρος των χρημάτων που θα πήγαιναν για πληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Για αυτό έβαλε στην κυβέρνηση αυτούς που ξέρουν από ρουσφέτια και έδιωξε όσους θεωρούσαν ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αν λοιπόν οι δανειστές ανάψουν το "πράσινο φως", αμέσως θα δημιουργηθούν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τότε θα επιστρέψουν περίπου 200.000 οικογένειες δηλαδή 600.000 ψήφοι, στα μαντριά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στα υπόλοιπα μέτωπα θα συνεχιστούν οι ρυθμίσεις οφειλών θαλασσοδανείων, πυροδανείων και ασφαλιστικών εισφορών με στόχο να διατηρηθούν στη ζωή και να επιστρέψουν στα κυβερνητικά κομματικά μαντριά οι 250.000 επιχειρήσεις "ζόμπι" που ρουφούν το αίμα της ελληνικής οικονομίας. Κατά τα άλλα οι αγρότες θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κρύβουν ό,τι μπορούν από τα εισοδήματά τους. Ετσι λοιπόν το εισοδηματικό επίπεδο ισορροπίας θα φθίνει αργά ώστε να μην μπορούν να το αντιληφθούν οι… οπαδοί του Σώρρα που την κοπάνησαν από τα κομματικά μαντριά όταν μειώθηκαν απότομα οι μισθοί και οι συντάξεις. 

Αρκούν μόνο αυτά για να επιστρέψουν οι ψήφοι των πελατών στο μαντρί της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ; Ειλικρινά δεν γνωρίζω την απάντηση. Είμαι σίγουρος όμως ότι και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τα κόμματα ή το κόμμα που θα πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό προσέλκυσης πελατών. Ετσι για μια ακόμα φορά θα κυριαρχήσουν τα κόμματα που θα τάξουν διορισμούς, αυξήσεις, ρυθμίσεις και μεταθέσεις φαντάρων, ενώ τα κόμματα που θα μιλήσουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα βρεθούν αρχικώς εκτός τηλεοπτικών πάνελ και τελικώς εκτός Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ ανώριμο το ελληνικό εκλογικό σώμα. Θεωρώ υπεύθυνους για τον εκμαυλισμό της ελληνικής κοινωνίας τους πολιτικούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν έχοντας ως μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα είχε την ατυχία να κυβερνιέται από αμοραλιστές και ανεύθυνους πολιτικούς που διέφθειραν την κοινωνία για να μπορούν να λεηλατούν ανενόχλητοι το δημόσιο  πλούτο και το μέλλον των πολιτών. Στη λεηλασία αυτή πήρε μέρος τόσο η επιχειρηματική όσο και η πνευματική ελίτ της χώρας που στήριζαν και εξακολουθούν να στηρίζουν τους αμοραλιστές πολιτικούς αντιδρώντας παράλληλα σε κάθε προσπάθεια που θα άλλαζε το διεφθαρμένο καθεστώς. Το παζλ της παρακμής συμπληρώνουν οι διορισμένοι γραφειοκράτες που διοικούν τράπεζες, οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις και νοσοκομεία εξυπηρετώντας κυρίως τα συμφέροντα των κομματικών προϊσταμένων τους. 

 Για να είμαι ειλικρινής οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι πριν λίγο καιρό εκτιμούσα ότι κάτω από το βάρος της χρεοκοπίας το καθεστώς αυτό θα αναγκαζόταν να αυτομεταρρυθμιστεί προκειμένου να επιβιώσει. Εκτιμούσα δηλαδή ότι η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ θα είχε τη στοιχειώδη ευφυΐα να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε άλλους προκειμένου να διασωθεί βιολογικά και ιστορικά. Ουσιαστικά ήθελα να πιστεύω ότι ήταν αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και ότι το μοναδικό ζητούμενο ήταν πότε και από ποιους θα εκσυγχρονιστούν οι θεσμοί. Οι εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ότι ο εκμαυλισμός της κοινωνίας έχει εκμηδενίσει τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να αντισταθούν στη διαφθορά και στην παρακμή. Ο ανασχηματισμός απλώς έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες για αυτομεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Η Ελλάδα πλέον ταξιδεύει στον κόσμο της Βούλτεψη με οδηγό τον… Γιακουμάτο. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 19:07

NEWSLETTER