Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 17:14

Τατούλης και Πετράκος για ρούβλια στη Μόσχα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου με συνέπεια να μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη των Ρώσων. Η πληροφορία αυτή δεν είναι μυστική και μάλλον τη γνωρίζουν όλοι - πλην Λακεδαιμονίων που αναζητούν ρούβλια στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα για ρούβλια στη Μόσχα ταξίδεψαν μέσα σε λίγες μέρες οι Πελοποννήσιοι, ορκισμένοι κατά τα άλλα εχθροί, Πέτρος Τατούλης και Θανάσης Πετράκος. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πήγε σε έκθεση τουρισμού στη Μόσχα για να πείσει τους Ρώσους νεόπτωχους να επισκεφθούν την Πελοπόννησο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος πήγε στη Μόσχα μαζί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για να φέρουν φθηνά καύσιμα και αν μπορέσουν δάνεια σε ρούβλι. 

Ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις των δυο πολιτικών που ταξίδεψαν στη Μόσχα για να φέρουν ρούβλια στην Πελοπόννησο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάρουν ούτε ένα καπίκι περισσότερο από τα χρήματα που πήραν οι Κύπριοι όταν έψαχναν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για να μην χρεοκοπήσουν. Υπενθυμίζω ότι το 2013 η Κύπρος αναζήτησε σε Μόσχα και Πεκίνο μόνο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, και όχι καμιά τριανταριά που ξαναλείπουν από την ελληνική οικονομία, αλλά δεν τα βρήκε, με συνέπεια να κουρευτούν οι τραπεζικές καταθέσεις για να μπει σε μνημόνιο η Μεγαλόνησος. 

Θα αναρωτηθείτε: Μα καλά, ολόκληρη Ρωσία δεν είχε πέντε δισεκατομμύρια να δανείσει στην Κύπρο; Είχε και παραείχε αλλά δεν δάνειζε χωρίς όρους και προφανώς η πολιτική ηγεσία της Κύπρου βρήκε τους ρωσικούς όρους πιο δυσβάσταχτους από το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Κινέζοι εργάζονται για τα δικά τους συμφέροντα και δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν ρούβλια και γουάν χωρίς ανταλλάγματα. Το ίδιο έκαναν και οι Αμερικανοί όταν έστελναν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα για να αναχαιτίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Από εκεί και πέρα όποιος διαπραγματεύεται για ρούβλια και αγωγούς θα πρέπει να υπολογίσει όχι μόνο τυχόν τα οφέλη από τις νέες συνεργασίες, αλλά και την αντίδραση όσων έστελναν μετά τον εμφύλιο δολάρια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με απλά λόγια. Θα πρέπει να υπολογίσει και την αντίδραση των ΗΠΑ και των υπόλοιπων Νατοϊκών δυνάμεων που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τους συνεργάτες της Ρωσίας. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι πολιτικοί να έχουν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί θα έχει περισσότερα έσοδα αν έρχονται Ρώσοι τουρίστες για Πάσχα στη Μεσσηνία. Το ζητούμενο είναι ποιος θα πληρώσει τις εκτιμήσεις τους αν αποδειχτούν εξίσου λανθασμένες με αυτές των τουριστικών επιχειρηματιών που έδιωχναν παραδοσιακούς δυτικούς πελάτες για να εξυπηρετήσουν Ρώσους νεόπλουτους. “Τι θα γίνει αν πέσει η τιμή του πετρελαίου” είχα ρωτήσει Μεσσήνιο επιχειρηματία που έβριζε τους Γερμανούς και τους Βρετανούς πίνοντας βότκα στο όνομα των Ρώσων. “Δεν γίνονται αυτά” μου απάντησε και συνέχισε ενθουσιασμένος να μου μιλά για τις σχέσεις που συνδέουν τους ορθόδοξους λαούς. Μάταια προσπάθησα τότε να εξηγήσω ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου οδηγεί όχι μόνο σε ενεργειακή αυτάρκεια τις ΗΠΑ αλλά και σε μείωση της ζήτησης του πετρελαίου. Τα επιχειρήματά μου χάθηκαν στο λαβύρινθο των… ορθόδοξων σχέσεων. Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε, το ρούβλι υποτιμήθηκε και κάποιοι συνεχίζουν να ψάχνουν για καπίκια στη Μόσχα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 17:16