Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 17:28

Συμπεράσματα και υπερβολές από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ -με τις ευλογίες της κοινής γνώμης και των δημοσιογραφικών ενώσεων- αποδεικνύει περίτρανα ότι το πείραμα της ΝΕΡΙΤ απέτυχε παταγωδώς, παρά την προσπάθεια στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσουν την μεταρρύθμιση ως αναγκαία και επιτυχημένη.

Προσωπικά  εκτιμώ ότι η ΕΡΤ καταργήθηκε επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά δεν άντεχε τη σκληρή κριτική που της ασκούσαν τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα και όχι για λόγους οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τους απολυμένους εργαζόμενους γιατί κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρξει μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητικότητας στο Δημόσιο. Για παράδειγμα οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών ραδιοσταθμών θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις στα γραφεία Τύπου των δήμων. Ομως η κυβέρνηση Σαμαρά προτίμησε να τους απολύσει υποτιμώντας το αντάρτικο της ERT open, με τον ίδιο τρόπο που υποτίμησε και τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η επιβολή τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ. Οταν λοιπόν οι πολίτες κλήθηκαν και πάλι να πληρώσουν τέλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, γύρισαν οριστικά την πλάτη στην κυβέρνηση, αφού το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι αν θα πληρώνουν για την ΕΡΤ ή για την ΝΕΡΙΤ. Βεβαίως οι δαπάνες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μειώθηκαν κατά την περίοδο της ΝΕΡΙΤ αλλά όχι στο λογαριασμό της ΔΕΗ και αυτό ήταν που καθόρισε την επικοινωνιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της ΕΡΤ. Είναι απολύτως σίγουρο ότι οι πολίτες θα αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο το κλείσιμο της ΕΡΤ αν δεν υπήρχαν απολύσεις και αν είχε καταργηθεί το τέλος για τη ΝΕΡΙΤ. 

Από εκεί και πέρα κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την κυρίαρχη ιδεολογία που θεωρεί αναγκαία την κρατική τηλεόραση, όπως θεωρούσε αναγκαία μέχρι πριν λίγα χρόνια την ύπαρξη εθνικού αερομεταφορέα και εθνικού φορέα τηλεπικοινωνιών. Τελικώς διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ζωή και χωρίς την κρατική Ολυμπιακή ή τον κρατικό ΟΤΕ, αλλά σχεδόν κανένας δεν σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρξει ενημέρωση και χωρίς κρατική ραδιοτηλεόραση. Ομως προσωπικά δεν με εντυπωσιάζει η απήχηση του κράτους - πατερούλη. Με εντυπωσιάζει η σιωπή της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων για το θέμα των “νεκρών της ΕΡΤ”. “Εναν αγώνα που βάφτηκε με το αίμα όσων στην διάρκειά του έφυγαν από κοντά μας, παραμένοντας ως την τελευταία τους ανάσα, στις επάλξεις αυτής της μνημειώδους μάχης” γράφει μεταξύ άλλων στη χθεσινή της ανακοίνωση για την ΕΡΤ η Ενωση Συντακτών Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Την ίδια ώρα η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της διεκδικεί: “Πρόσληψη συγγενών Α’ βαθμού των νεκρών μας και μικρό αριθμό εργαζόμενων αλληλέγγυων ώστε να αποδοθεί συμβολικά το μερίδιο του αγώνα που αντιστοιχεί στην κοινωνία”. Οι συνδικαλιστές -και όχι μόνο- όταν μιλούν για “νεκρούς της ΕΡΤ”, αναφέρονται στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που έχασαν τη ζωή τους τα δυο χρόνια που ήταν κλειστή η επιχείρηση. Δεν θέλω και δεν μπορώ να σχολιάσω ούτε τον πόνο των συγγενών ούτε πολύ περισσότερο το θάνατο ανθρώπων. Ντρέπομαι όμως για όσους δεν σέβονται τίποτα και φοβάμαι που οι ίδιοι μιλούν για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. 

 Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 17:29