Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 17:04

Διαδηλώνοντας για μεγάλη σύνταξη με μικρές εισφορές

Γράφτηκε από τον

Διαδηλώνοντας για μεγάλη σύνταξη με μικρές εισφορές

Η “ανταρσία” των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, αφού το σχέδιο του υπουργού Εργασίας είναι εξωφρενικό, καθώς πλήττει την παραγωγική βάση για να μην συγκρουστεί μετωπικά με τα 2,7 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Για τον ίδιο λόγο ήταν εξίσου αναμενόμενη η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ αφού ακόμα και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φορείς και τις εργατικές ενώσεις που μέχρι πέρυσι πορεύονταν μαζί του ενάντια στα ασφαλιστικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εννοείται ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δικαιολογεί την… κυβίστηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάνοντας λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν εξηγεί όμως, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί δεν ήταν αναγκαίες οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, εναντίον των οποίων διαδήλωνε και είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου. 

Στην αντίπερα όχθη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, η επιχειρηματική κοινότητα και οι φορείς, ενώ έχουν δίκιο να διαδηλώνουν καταγγέλλοντας ως καταστροφικό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, δεν προτείνουν κανένα ισοδύναμο μέτρο επειδή κανένας δεν θέλει να συγκρουστεί με τους νυν και μέλλοντες συνταξιούχους. Ουσιαστικά εργαζόμενοι, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι διεκδικούν να παραμείνουν υψηλές οι συντάξεις χωρίς αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Και πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις; Με… δανεικά από τους εταίρους τους οποίους όμως θα τους καταγγέλλουμε ως τοκογλύφους, επειδή μας δανείζουν με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που θα δανειζόμασταν στην αγορά. 

Πέρα λοιπόν από τον παραλογισμό και τα κοντόφθαλμα συμφέροντα, το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν θα λυθεί πριν δημιουργηθούν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Για να δημιουργηθούν όμως 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Για να μειωθούν όμως οι ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να μειωθούν και οι συντάξεις των 2,7 εκατομμύριων συνταξιούχων που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις επειδή είναι η πολυπληθέστερη εκλογική ομάδα. Αν λοιπόν δεν πειστούν οι συνταξιούχοι ότι μεσοπρόθεσμα είναι προς το συμφέρον τους μια βραχυπρόθεσμη μείωση των συντάξεων είναι αδύνατον να λυθεί το ασφαλιστικό. Δυστυχώς όμως οι λαϊκιστές της εκάστοτε αντιπολίτευσης που θέλουν να κυβερνήσουν υπόσχονται και το “σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη” διαδηλώνοντας στο πλευρό όσων διεκδικούν υψηλές συντάξεις και χαμηλές εισφορές. Οταν γίνουν κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι αναγκαία μια ακόμα μεταρρύθμιση που θα μεταβιβάσει τη λύση του προβλήματος στην… επόμενη κυβέρνηση. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 16:36