Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 20:04

Ελεγχοι 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα 

Γράφτηκε από τον

Ελεγχοι 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα 

Από τα επίσημα στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης "ΑΡΤΕΜΙΣ" για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι το Νοέμβριο του 2015, από τις 3.328 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, αδήλωτους εργαζόμενους βρέθηκαν να απασχολούν οι 491 εταιρείες - που μεταφράζεται σε ποσοστό 14,75%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 30 Νοεμβρίου 2015, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 31.348 επιχειρήσεις και βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.173 (ποσοστό 16,50%).

Στην πραγματικότητα το ποσοστό της μαύρης εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερο, αλλά δεν καταγράφεται επειδή ελέγχονται κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, που οι παραβάσεις τους αφορούν συνήθως το ότι δεν δηλώνουν το πλήρες ωράριο ή τις υπερωρίες των εργαζόμενων. Αντιθέτως, δεν ελέγχονται οι μικρές επιχειρήσεις στις οποίες ανθεί η μαύρη εργασία, επειδή σύμφωνα με την κυρίαρχη πολιτική αντίληψη μόνο το μεγάλο κεφάλαιο φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει. 

Τι θα συμβεί όμως αν ελεγχθούν αυστηρά οι μικρές επιχειρήσεις; Εκατοντάδες από αυτές θα αναγκαστούν να κλείσουν, γιατί δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τα πρόστιμα, και θ' αφήσουν χωρίς μεροκάματο χιλιάδες εργαζόμενους που προτιμούν να δουλεύουν ανασφάλιστοι αντί να έχουν μηδενικό εισόδημα. Με το σκιάχτρο αυτό της ανεργίας οι επιχειρήσεις-ζόμπι εκβιάζουν τους πολιτικούς... κι αυτοί με τη σειρά τους διαμαρτύρονται, όπως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για τους ελέγχους που έγιναν την “Κόκκινη Νύχτα” στην Καλαμάτα. Εν τω μεταξύ οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν συγγενικές και φιλικές σχέσεις με πολλούς επιχειρηματίες της περιοχής, και σε κάθε ευκαιρία, όπως η διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας, διευκρινίζουν ότι δεν κάνουν οι ίδιοι τους έλεγχους... αλλά διάφορα υπερτοπικά κέντρα. 

Στην άλλη όχθη οι επιχειρηματικοί φορείς (Επιμελητήρια, Σύλλογοι κ.λπ.) καταστρατηγούν τον υγιή ανταγωνισμό και ψαρεύουν ψήφους από μέλη τους που έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους, αφήνοντας απροστάτευτα τα μέλη τους που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Πώς ακριβώς καταστρατηγούν τον υγιή ανταγωνισμό; Φωνάζοντας για τους ελέγχους και σιωπώντας για τη μαύρη εργασία. 

Οσο για τα συνδικάτα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν για τα μάτια του κόσμου και μια παράσταση διαμαρτυρίας - η οποία συνήθως καλύπτεται κι από εργαζόμενους που δουλεύουν ανασφάλιστοι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ αναμεταδίδεται με μεγάλο πάθος από εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και ιστοσελίδες που έχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές από την εποχή της... ποτοαπαγόρευσης. 

Για να μειωθεί η μαύρη εργασία, πρέπει να γίνει μια πραγματική επανάσταση: Πρέπει πρώτα απ' όλα να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, και στη συνέχεια να γίνονται αυστηροί έλεγχοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. Στις μεγάλες επιχειρήσεις τα πρόστιμα πρέπει να είναι τεράστια και να επιβάλλονται με βάση τον τζίρο τους, ενώ στις μικρές να είναι σταθερά και τόσο μεγάλα που να αποτρέπουν ακόμα και τη σκέψη για πρόσληψη ανασφάλιστου εργαζόμενου. 

Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα συνεχίσουν να κλείνουν οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η μαύρη εργασία. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 00:33