Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 20:44

Η μελέτη του “Μορέα” και το φράγμα Παμίσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στην Καλαμάτα και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

Από τότε λίγα πράγματα έχουν γίνει, και ουσιαστικά η μεσσηνιακή πρωτεύουσα και η ευρύτερη περιοχή παραμένουν απροστάτευτες, δεν έχουν θωρακιστεί.

Στις ευαίσθητες περιοχές της πόλης και των χωριών η κατάσταση παραμένει ίδια, αν δεν έχει χειροτερέψει κιόλας. Το σπουδαίο έργο της τάξης των 80 εκ. ευρώ που μελετούσε ο “Μορέας” εδώ και καιρό και για το οποίο ο απερχόμενος δήμαρχος Παν. Νίκας έπαιρνε συνεχείς υποσχέσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση παραμένει άφαντο.

Στην τελευταία του συνέντευξη ως δήμαρχος μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, ο κ. Νίκας αμφισβήτησε και την ύπαρξη της μελέτης. Δηλαδή, κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών, για κάνα-δυο χρόνια τον κορόιδευαν; Δεν πρέπει να είναι έτσι.

Το έργο, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, είχε φτάσει μέχρι τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και εκεί κόλλησε, δυστυχώς, για μήνες. Και όταν κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις του αρμόδιου υπουργού προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Οφείλει η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας να επαναφέρει το θέμα της μελέτης του “Μορέα”, για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης από τον αυτοκινητόδρομο, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία. Η πρόβλεψη είναι ότι η προστασία θα φτάσει μέχρι το Πήδημα, τουλάχιστον, και έως το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Θα πρέπει να αναζητηθεί η μελέτη και να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Υποδομών για την εξεύρεση της πηγής χρηματοδότησης ώστε να δρομολογηθεί η εκτέλεση του έργου.

Ενα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας αξίας 80 εκ. ευρώ δεν μπορεί να το κάνει ο δήμος, δεν μπορεί να το αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι έργο εθνικής σημασίας, μείζονος σημασίας για τη θωράκιση πόλεων και χωριών και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επειδή υπάρχει μελέτη δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος.

Ακόμα, σε επίπεδο δήμου - ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο εντατικούς ρυθμούς οι δύο εργολαβίες αντιπλημμυρικής προστασίας από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, για το φράγμα του Παμίσου στον Αρι, που το Σεπτέμβριο του 2016 προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, είναι θετικό που ο νέος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας ξεκαθάρισε ποιος θα δώσει την εντολή και ποιος θα ανεβάσει τις πόρτες, εάν αρχίσει το ακραίο φαινόμενο. Μόνο να λειτουργούν οι πόρτες και η γεννήτρια...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:49