Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 23:52

Πολιτεία και πολίτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Γράφτηκε από τον

Πολιτεία και πολίτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή

 

Εντονα ήταν χθες το μεσημέρι τα καιρικά φαινόμενα στη Μεσσηνία προκαλώντας κατά τόπους σημαντικές ζημιές σε επιχειρήσεις, αλλά και αγροτικές ιδιοκτησίες.

Ευτυχώς χωρίς τραυματισμό οποιουδήποτε πολίτη, καθώς αν κρίνουμε από τις περιγραφές ατόμων που βίωσαν από κοντά τους ανεμοστρόβιλους, θα μπορούσαμε τώρα να μιλάμε για πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Και όλα αυτά σε λίγα δευτερόλεπτα, γεγονός που δείχνει ότι ελέω της πολυσυζητημένης κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει από εδώ και πέρα τόσο σε επίπεδο κρατικού μηχανισμού, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλης έντασης.

Οσο κι αν γενικά λέγεται ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση, σίγουρο είναι ότι διαχρονικά οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν συντελέσει σημαντικά τόσο στην επίσπευση της κλιματικής αλλαγής, όσο και στις συνέπειες που αυτή (θα) έχει στη ζωή μας.

Τι μπορούμε όμως εμείς να κάνουμε; Από τη μία πλευρά, έστω και τώρα, θα πρέπει να εφαρμοστούν συντονισμένα πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, με σκοπό τουλάχιστον την επιβράδυνση των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, που συντελούνται. Από την άλλη όμως υπάρχουν ενέργειες, που τόσο η Πολιτεία όσο και οι πολίτες μπορούν να κάνουν για να περιοριστούν οι επικίνδυνες συνέπειες των φαινομένων.

Καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων, άρση επικινδυνότητας και έλεγχοι σε μεγάλα δένδρα ιδίως σε περιοχές συνάθροισης κοινού, απομάκρυνση διαφόρων αντικειμένων από μπαλκόνια και υπαίθριους χώρους, ώστε σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων να μην αιωρούνται από εδώ και από εκεί δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους για τους διερχόμενους κ.α.

Η στάση των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις είναι όχι απλώς σημαντική, αλλά συμπληρώνει θα λέγαμε τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, που κάθε συντονισμένη Πολιτεία οφείλει να οργανώνει και να επικαιροποιεί.