Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 18:02

Να βρούμε τη σημασία της ποιοτικής παιδαγωγικής σχέσης

Γράφτηκε από την

Να βρούμε τη σημασία της ποιοτικής παιδαγωγικής σχέσης

 

Δημόσιος διάλογος σημαίνει ανταλλαγή επιχειρημάτων και σύνθεση των απόψεων. Ειδικά για θέματα ευαίσθητα, όπως είναι η διάταξη που ψηφίστηκε για τις κάμερες στις τάξεις

. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση άλλωστε είναι ολόκληρος επιστημονικός τομέας και σε αυτό θα ενστερνιστώ τις απόψεις των αρνητών ότι το... live streaming ουδεμία σχέση έχει με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν θα ενστερνιστώ όμως ιδεοληψίες και φανατισμούς ένθεν και ένθεν (υποστηρικτών και αρνητών), την ώρα που χρειάζεται μετριοπάθεια, λογική, υπευθυνότητα και σύνθεση απόψεων. Χρειάζεται να ανακαλύψουμε την ουσία σε μια ποιοτική παιδαγωγική σχέση. Και στην ποιοτική διαδραστική σχέση βασίζεται η πραγμάτωση του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση. Βέβαια, για τους αρνητές αυτή κτίζεται μέσα στην τάξη, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάμεσα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους. Γι' αυτό πολλοί θεωρούν τις κάμερες απειλή και καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων, που μετατρέπει το μάθημα σε παρακολούθηση.

Από την άλλη, μια μεγάλη μερίδα γονέων αντικρούει τις ανησυχίες αυτές, υποστηρίζοντας πως το πιο λογικό είναι να επιτραπούν οι κάμερες και να μάθουμε έτσι το επόμενο διάστημα αν ωφέλησε, έβλαψε ή και απείλησε τη συνοχή της τάξης και το παιδαγωγικό έργο. Θέτουν μάλιστα ως επιχείρημα την ανάγκη μιας υγιούς κοινωνίας, που επιθυμεί το καλύτερο για τα παιδιά και βλέπει αυτήν τη συγκυρία ως μέσο για να αναδείξει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας. Εξάλλου, λένε, είναι ένα προσωρινό μέτρο, απαραίτητο για να μην χαθεί η σχολική χρονιά για τα παιδιά που δεν μπορούν να είναι στην τάξη. Καταλήγουν λοιπόν λέγοντας ότι είναι επιλογή, αν θέλουμε να το αντιμετωπίζουμε σαν «παρακολούθηση» ή σαν εργαλείο.

Ωστόσο, οι αρνητές επιμένουν αντί του... live streaming, σε προσεγμένες παραγωγές εκπαιδευτικής τηλεόρασης, που παράγονται/δημιουργούνται από ομάδες ειδικών (παιδαγωγών, δασκάλων, σκηνοθετών, γραφιστών κ.λπ.) και για τις οποίες χρειάζεται σχεδιασμός, σοβαρότητα και... χρήμα, επιμένοντας ότι οι κάμερες δεν έρχονται για να καλύψουν την έκτακτη συνθήκη και μόνο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 15:07