Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 22:11

Ενίσχυση του Τύπου με κριτήρια και με προστασία των θέσεων εργασίας

Γράφτηκε από τον

Ενίσχυση του Τύπου με κριτήρια και με προστασία των θέσεων εργασίας

 

Επιτέλους, οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας αφυπνίστηκαν και ζητούν εξηγήσεις από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα για τα ποσά που χορηγήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης (20 εκ. ευρώ συνολικά), για τις ενημερωτικές καμπάνιες προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός, μετά από 2 μήνες και τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, έδωσε τη Δευτέρα τη λίστα με τα ποσά που πήραν τα μέσα και ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του. Επιβεβαιώθηκε ότι η εξουσία που έχει και το μαχαίρι μοιράζει το καρπούζι κατά πώς την βολεύει, ανταμείβοντας τα δικά της παιδιά και τιμωρώντας τους αντιπολιτευόμενους. Παθογένεια του πολιτικού συστήματος, που είναι ντροπή να συνεχίζεται. Αυτές οι λογικές πρέπει να τελειώνουν. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αυτό να γίνει τώρα.

Οι Ενώσεις Συντακτών ζητούν “να ενημερωθούν για τα κριτήρια, τα οποία ίσχυσαν για τα ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή ή τον αποκλεισμό από τις καμπάνιες. Να ενημερωθούν για τα κριτήρια κατανομής των ποσών που αποφασίστηκε να δοθούν. Να γνωστοποιηθεί εάν στα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ έλαβαν υπ’ όψιν τους το ουσιαστικό περιεχόμενο του νόμου περί ενίσχυσης των εντύπων μέσων, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει για την ενίσχυση κάθε μέσου, την διασύνδεση με τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Να απαντηθεί εάν, σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηρήθηκε η προϋπόθεσή εγγραφής τους στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων, ώστε αυτά να  δικαιούνται οιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης. Να ενημερωθούν άμεσα εάν τα μέτρα ενίσχυσης του εντύπου Τύπου θα εφαρμοστούν και πότε”.

Καλό θα είναι οι Ενώσεις, πέρα από τα ρητορικά ερωτήματα, να απαιτήσουν την εφαρμογή όλων αυτών. Γιατί είναι ζητήματα μείζονα, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και επιβεβαίωσης του καθοριστικού ρόλου των δημοσιογράφων.

Οι Ενώσεις οφείλουν να απαιτήσουν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Τύπου, με προστασία των θέσεων εργασίας των δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση πήρε πίσω το προηγούμενο καθεστώς και υποσχέθηκε ενίσχυση στοχευμένα σε μέσα που προάγουν τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία.

Πέρασαν μήνες και η ενίσχυση έχει μείνει στα λόγια. Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, με την ελπίδα να έχει διάρκεια, κριτήρια και να προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Γιατί οι λίστες, όσο και να μαγειρευτούν, προκαλούν.