Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 11:10

Ανηφορικός ο δρόμος περιμένοντας το εμβόλιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανηφορικός ο δρόμος περιμένοντας το εμβόλιο

Στη γνωστή από την περασμένη άνοιξη, πλην όμως παράξενη, καθημερινότητα της γενικευμένης καραντίνας ζει η χώρα από το πρωί του Σαββάτου.

Μία πραγματικότητα που, όπως φαίνεται, όσο καλά κι αν τυχόν εξελιχθούν τα πράγματα με την αντιμετώπιση της πανδημίας (βλ. εμβόλιο), σίγουρα δεν θα την... ξεφορτωθούμε πολύ σύντομα.

Ηδη η κυβέρνηση, έπειτα από πρόταση επιστημόνων, φαίνεται να επεξεργάζεται ένα κάπως περίεργο σχέδιο εναλλαγής 21 ημερών lockdown – 14 ημερών “ζωντανής” οικονομίας έως τον Μάρτιο, κάτι που είναι άγνωστο πώς μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορα επίπεδα.

Η συζήτηση για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει πιο γρήγορα στο πλαίσιο περιορισμού του κορονοϊού παραμένει ανοιχτή στην κοινωνία, με πολλές διαφορετικές οπτικές. Οι πραγματικά λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την υιοθέτηση του μοντέλου με τις κίτρινες, κόκκινες και μαύρες περιοχές με βασικά χαρακτηριστικά την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα – έξω και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μέχρι το γενικό lockdown, ενέτειναν αυτή τη συζήτηση.

Εκ των πραγμάτων θα έπρεπε μάλλον αρκετές εβδομάδες νωρίτερα να έχει απαγορευτεί η κίνηση από νομό σε νομό, ώστε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να έχει να διαχειριστεί πιο εύκολα την δική της καλή ή κακή εικόνα.

Πέρα όμως από όλα τα υπόλοιπα, απαραίτητα φυσικά, μέτρα προστασίας, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα τεστ σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού (μοντέλο Σλοβακίας) σίγουρα θα μπορούσε να δώσει αφενός μία πληρέστερη εικόνα των πραγματικών κρουσμάτων στην κοινότητα και αφετέρου να λειτουργήσει πιο καλά ως... καμπανάκι για την δύσκολη κατάσταση που ζούμε και θα συνεχίσουμε για μήνες.

Χθες τα νέα ήταν καλά από το επιστημονικό πεδίο, καθώς όπως έγινε γνωστό το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται να είναι κατά 90% αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού. Όσο όμως καλό κι αν είναι και όσο γρήγορα κι αν παραχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ο δρόμος είναι ακόμα ανηφορικός, καθώς θα χρειαστεί χρόνος για την προμήθεια και τον οργανωμένο εμβολιασμό της κοινότητας, αρχής γενομένης από υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες.

Το δεύτερο κύμα του ιού και στη χώρα μας δείχνει πιο έντονα τα... δόντια του. Γι’ αυτό καθένας από την πλευρά του (κυβέρνηση – επιστήμονες – πολίτες) ας δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και ας μην σταθούμε στην όποια επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Γιατί αλλιώς δεν θέλει και πολύ η κατάσταση, μιλώντας με στοιχηματικούς όρους, να γίνει “Άσος ημίχρονο – Διπλό τελικό”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 09:59

NEWSLETTER