Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 13:30

Η ατομική υπευθυνότητα αποκαλύπτει τις κρατικές ευθύνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η ατομική υπευθυνότητα αποκαλύπτει τις κρατικές ευθύνες

 

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, γιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, από τους υγειονομικούς της Μεσσηνίας που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ήταν αποκαλυπτικός.

Αποκάλυψε το μέγεθος της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας και της απίστευτης χαλαρότητας με την οποία συνδημότες μας αντιμετωπίζουν το σοβαρό ζήτημα της προστασίας της υγείας: της δικής τους και των συνανθρώπων τους, των δικών τους ανθρώπων, των φίλων και της οικογένειάς τους.
“Εχουμε μεγάλη ευθύνη οι πολίτες, γιατί δεν ακούμε και δεν εφαρμόζουμε ακριβώς τις οδηγίες των ειδικών που η Πολιτεία έχει ορίσει να μας συμβουλεύουν”, επεσήμανε ο γιατρός. Και αποκάλυψε ότι “11 - 11.30 το βράδυ καλώ άτομα να τους ενημερώσω ότι είναι θετικά στον κορονοϊό και τα βρίσκω έξω να διασκεδάζουν στην πόλη μας. Και μάλιστα δέχομαι κι επιπλήξεις, γιατί τους χαλάω τη βραδιά”.
Παρουσιάζοντας την άποψη των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, εκείνων που βγαίναμε στα μπαλκόνια και χειροκροτούσαμε, ο γιατρός τόνισε πως “το θεωρώ εντελώς ανεύθυνο το άτομο που εξετάστηκε το μεσημέρι, το βράδυ να πηγαίνει με φίλους του και να γλεντάει. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εξάπλωση, όπως δημιουργείται εξάπλωση αν υπάρχουν εργοδότες, οι οποίοι δεν θέλουν να μαθευτεί ότι κάποιος υπάλληλος είναι θετικός. Γιατί με αυτή τη λογική θα πρέπει και οι άλλοι να τεθούν σε καραντίνα και η επιχείρηση να κλείσει”.
Η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η υγεία των ανθρώπων δεν μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε ζυγαριά, είτε της οικονομίας και του κέρδους, είτε της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.
Η ευθύνη του καθενός μετατρέπεται σε κοινωνική, σε υποχρέωση και προτεραιότητα, όταν αφορά την προστασία της υγείας.
Οταν ο καθένας από μας αναλογίζεται την ευθύνη του και στην πράξη, δεν δίνει άλλοθι στις κρατικές ευθύνες. Συμβάλλει στην αποκάλυψη των αδυναμιών και των ευθυνών της Πολιτείας, που δεν έχει φροντίσει να λάβει τα μέτρα που θα θωρακίσουν την υγεία των πολιτών.
Οταν οι πολίτες πειθαρχούν και συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ειδικών, δεν είναι άβουλα όντα, πειθήνια στις διαθέσεις της εξουσίας. Είναι υπεύθυνοι πολίτες που δείχνουν στην Πολιτεία το δρόμο να πάρει επιτέλους τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί τα μέτρα και οι παλινωδίες της Πολιτείας είναι αυτά που μετρούν και “κοστίζουν” περισσότερο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 09:29

NEWSLETTER