Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 12:39

Εθνικά βιώσιμη λύση για την ελιά Καλαμών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εθνικά βιώσιμη λύση για την ελιά Καλαμών

Eπιτέλους, η Μεσσηνία ξύπνησε και ασχολείται με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με την ελιά Καλαμών. Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ στις 15 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού Αποστόλου, οι δήμαρχοι δημιούργησαν μέτωπο για την προστασία του ΠΟΠ.

Κοινή πορεία, μέτωπο χαράσσουν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας σχετικά με το θέμα της προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ. Νωρίτερα, το καλοκαίρι ανακοινώθηκε η σύσταση Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ από το ΣΥΜΕΠΟΠ και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς "Ενωση Μεσσηνίας" και "Νηλέας".
Η εκδίκαση της προσφυγής την επόμενη εβδομάδα είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το παν. Τώρα που κινητοποιήθηκαν οι φορείς της Μεσσηνίας υπάρχει ελπίδα. Το θέμα είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό και η λύση που θα δοθεί, θα πρέπει να είναι πολιτική. Η Πολιτεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει τη λύση. Αυτή είναι αρμόδια να αλλάξει το νόμο Αποστόλου. Η κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα να αλλάξει ένα νόμο, με τον οποίο διαφωνεί και ο οποίος δεν προάγει τα συμφέροντα των πολιτών, στην προκειμένη περίπτωση των ελαιοπαραγωγών.
Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, γιατί η ελιά Καλαμών δεν παράγεται μόνο στη Μεσσηνία. Και μπορεί ο νομός μας να έχει το όνομα (Καλαμών και Καλαμάτα), αλλά τη χάρη την έχουν και άλλοι τόποι, που καλλιεργούν οργανωμένα και συστηματικά παράγοντας, μάλιστα, περισσότερες ποσότητες από τις δικές μας και προϊόν εφάμιλλο σχεδόν ποιοτικά με το δικό μας. Οπότε θα πρέπει εξαρχής να γνωρίζουμε ότι τα πάντα δεν κινούνται γύρω μας και για μας, αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές, που πρέπει να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
Αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο και πρέπει να δημιουργηθεί, θα προέλθει μετά από κοπιώδη διαβούλευση και από εξαντλητικό διάλογο, στον οποίο με την ευθύνη της Πολιτείας θα μετέχουν και άλλες περιοχές.
Μπορεί εμείς δικαιωματικά να έχουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα, όμως και οι άλλες περιοχές δικαιούνται παρόμοιες ευκαιρίες για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να αξιοποιήσουν το δικό τους προϊόν. Η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν και μπορεί και πρέπει να δώσει πλούτο σε όλους τους παραγωγούς της πατρίδας μας. Αυτός είναι ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα. Μία εθνικά βιώσιμη λύση, που θα κατοχυρώνει και τα συμφέροντα της ελιάς Καλαμών, αλλά και του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας προς όφελος της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 08:59

NEWSLETTER