Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 18:33

Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης δεν μπορεί να περιμένει

Γράφτηκε από τον

Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης δεν μπορεί να περιμένει

 

Γιάννης Σινάπης

Η εικόνα της Ναυαρίνου αυτή την περίοδο, στο φόρτε της τουριστικής εποχής, “φωνάζει” ότι δεν πάει άλλο. Στέλνει μήνυμα πως αυτό το καλοκαίρι πρέπει να είναι το τελευταίο με τις κυκλοφοριακές εικόνες του παρελθόντος, της οπισθοδρόμησης. Οτι πρέπει, επιτέλους, να ληφθούν αποφάσεις, να δρομολογηθούν αλλαγές με σχέδιο, πρόγραμμα, σοβαρότητα και γενναιότητα. Προσωρινές σε πρώτη φάση που θα εξαλείψουν την τριτοκοσμική εικόνα, με το βλέμμα στο μέλλον, στην προοπτική η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας να αποκτήσει το πρόσωπο που της αξίζει και το οποίο θα δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που προσδοκούν η πόλη και οι άνθρωποί της.
Το πρώτο βήμα είναι δρομολογημένο και πρόκειται γι’ αυτό που θα σπρώξει στην αλλαγή, στη διαφορετική εικόνα της Ναυαρίνου το επόμενο καλοκαίρι. Η ανάπλαση με τη μονοδρόμηση στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι οφείλει να ευαισθητοποιήσει τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις των μειοψηφιών κι έγκαιρα, όχι την τελευταία στιγμή, να ξεκινήσει η συζήτηση με τη συμμετοχή επαγγελματιών και φορέων και την κινητοποίηση των πολιτών. Συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποφάσεις προσωρινού χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν το καλοκαίρι του 2022, με στόχο η παραλιακή ζώνη να γίνει πιο ελκυστική, πιο φιλική σε ντόπιους κι επισκέπτες και πιο προσοδοφόρα στους επαγγελματίες.
Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με όρους προοπτικής, με το βλέμμα στο μέλλον, με δρομολόγηση και υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί. Οι διανοίξεις των κάθετων δρόμων στη Ναυαρίνου με το δάνειο των 4 εκ. ευρώ θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις των μειοψηφιών. Απαλλοτριώσεις - αποζημιώσεις και μελέτες θα πρέπει να τρέξουν, να ολοκληρωθούν και τα έργα να μπουν σε τροχιά δημοπράτησης. Μαζί και η εξασφάλιση των χώρων στάθμευσης, στους οποίους αναφέρεται τακτικά ο δήμαρχος.
Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης δεν μπορεί να περιμένει. Φέρνει πλούτο και ποιότητα ζωής στην πόλη, γι’ αυτό απαιτούνται οργανωμένα βήματα και γενναίες αποφάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 17:53