Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 23:11

Συζητώντας για τον “παράδεισο” του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Σε έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, βρέθηκαν για μία ακόμα φορά την Κυριακή μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου της περιοχής. Ο λόγος για τους καταρράκτες του Νέδοντα, που αποτελούν έναν μικρό “παράδεισο” σε κοντινή απόσταση από τη φασαρία της πόλης.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και πολύ έμπειρος πεζοπόρος και ορειβάτης Μανώλης Αλοίμονος μοιράστηκε μέσω Facebook φωτογραφίες και βίντεο που κέντρισαν το ενδιαφέρον. Όπως αποδείχθηκε, υπήρξαν και Καλαματιανοί που όχι απλώς δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκεί, αλλά δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη των καταρρακτών.

Οι εικόνες αυτές πέρα από τον θαυμασμό μάς φέρνουν στο μυαλό και τη διαχρονική συζήτηση για τις δυνατότητες δημιουργίας χώρου αναψυχής και υδάτινου πάρκου στον Νέδοντα, στην περιοχή βόρεια της Κεντρικής Αγοράς.

Προς ώρας πάντως η περιοχή όχι απλώς δεν έχει αναδειχθεί, αλλά αποτελεί μία από τις πλέον υποβαθμισμένες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχάσει αυτούς που ήθελαν να γίνει εκεί το νέο νεκροταφείο της Καλαμάτας.

Στις 20 Απριλίου 2019 ενόψει τότε των δημοτικών εκλογών η “Ε” είχε ζητήσει από τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας να απαντήσουν στο ερώτημα “Ο Νέδοντας και το γενικότερο οικοσύστημά του πώς πρέπει να αξιοποιηθούν;”. Όλοι οι υποψήφιοι είχαν ομονοήσει στην ανάγκη αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου με τη δημιουργία ουσιαστικά ενός χώρου αναψυχής, που θα συνδέει τον Ταΰγετο με την πόλη της Καλαμάτας. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τα όσα είχε αναφέρει τότε ο σημερινός δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος:

“Στο χώρο βόρεια, μετά και την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πάρκο, που θα ενοποιεί πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους και θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου, skatepark, καθώς και χώρους αναψυχής και άλλων δράσεων. Τέλος, στην κοίτη του ποταμού μέσα στα βουνά θα χαραχθούν πεζοπορικές διαδρομές όλων των επιπέδων δυσκολίας”.

Δεδομένης λοιπόν της κοινής σε γενικό επίπεδο αντίληψης για την αξιοποίηση της περιοχής, περιμένουμε σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα, ώστε να δούμε αν τελικά μπορεί να περάσει από τα ευχολόγια στην πράξη. Εκτός κι αν η φράση “…μετά και την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου” προσδιορίζει ουσιαστικά τον χρόνο που θα πρέπει να περιμένουμε να ανοίξει η κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 20:28