Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 19:59

Μονόδρομος η κατάργηση των μικρών σχολείων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μονόδρομος η κατάργηση των μικρών σχολείων

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος στην περιφέρεια αποτυπώνεται και στις καταργήσεις σχολείων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές που… προτάσσουν τις μαθησιακές ανάγκες και την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας στη σύγχρονη εκπαίδευση, απαιτώντας από την Πολιτεία να στηρίξει τα μικρά περιφερειακά σχολεία. Φωνές προερχόμενες κυρίως από την αυτοδιοίκηση κινούμενες κατά το… δόγμα “και παιδιά θα σας κάνουμε!”. Κι αν δεν σας κάνουμε, το σχολείο θα λειτουργήσει με τους δύο μαθητές του…

Όμως, η εκπαίδευση στην Ελλάδα του σήμερα δεν μπορεί να γίνεται με όρους και προϋποθέσεις περασμένων δεκαετιών -οπότε η (λογική/πρακτική) απαίτηση όφειλε να είναι η βελτίωση του δικτύου σχολικής συγκοινωνίας, ώστε τα παιδιά να εντάσσονται σε ένα πολυδύναμο σχολείο χωρίς επιβάρυνση για τις οικογένειες. Ενός σχολείου σχεδιασμένου με αυστηρά παιδαγωγικά και δημογραφικά κριτήρια προς όφελος του μαθητή και φυσικά με εκσυγχρονισμένες υποδομές και εγκαταστάσεις φιλοξενίας και σίτισης. Προσανατολισμένο στην διαρκή ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό στη διασπορά των σχολικών μονάδων, προκειμένου να υπάρχει εκπαιδευτική ισότητα μεταξύ μαθητών των αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Με τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, και στόχευση στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη σύγχρονη γνώση και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού· δηλαδή, του αυριανού πολίτη μιας συνεχώς μεταλλασσόμενης τεχνολογικά, οικονομικά και πολιτισμικά κοινωνίας. Μια διαδικασία αναγκαία για την προσαρμογή και ομαλή ένταξη αρχικά στο σχολικό πλαίσιο και μετέπειτα στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι -η οποία επ’ ουδενί επιτυγχάνεται σε ένα σχολικό περιβάλλον με μαθητές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πώς να απαιτήσεις από έναν ή δύο εκπαιδευτικούς, όσο κι αν πασχίζουν για τον συγκερασμό των διαφορετικών μαθησιακών αναγκών και ηλικιών μέσα σε μια τάξη, να προσφέρουν ερεθίσματα και δεξιότητες, πέρα από τη… στείρα γνώση που επιβάλλει το βιβλίο ύλης; Η κατάργηση των μικρών σχολείων είναι μονόδρομος για την αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ισότητα στην παροχή ευκαιριών.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 20:32

NEWSLETTER