Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 21:30

Χωρίς πυξίδα και σχέδιο κινείται η πόλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χωρίς πυξίδα και σχέδιο κινείται η πόλη

Του Γιάννη Σινάπη

Το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε οδηγό για το μέλλον, για τις προτεραιότητες και την προοπτική της Καλαμάτας. Ολα αυτά με φανερή την αδυναμία από τη δημοτική αρχή να προχωρήσουν τα έργα αναπλάσεων, που υλοποιούνται σε κρίσιμα σημεία της πόλης, στο ιστορικό και στο εμπορικό κέντρο και στην Παραλία, Ανατολική και Δυτική.

Η ανάπλαση και η μονοδρόμηση στη Ναυαρίνου, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, δεν ολοκληρώθηκε και παρότι δοκιμάστηκε στην πράξη, δεν μπορεί να κριθεί. Στην Ανατολική Παραλία παραμένουν σε εκκρεμότητα οι διανοίξεις κρίσιμων κάθετων στη Ναυαρίνου δρόμων. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, ούτε το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν διανοιχθεί, με μοναδική εξαίρεση ίσως τη Βουλγαροκτόνου, που και αυτή δεν είναι σίγουρη. Φέτος δεν έγινε ούτε η καθιερωμένη μονοδρόμηση της Αύρας και της Μεσογείων (στο συνοικισμό Νικηταρά) και δεν λειτούργησαν ή δεν αναβαθμίστηκαν πάρκινγκ, για τα οποία υπήρχαν υποσχέσεις από το περσινό καλοκαίρι.

Στο ιστορικό και στο εμπορικό κέντρο οι αναπλάσεις στην Αναγνωσταρά και στην πλατεία Υπαπαντής ή καρκινοβατούν ή προχωρούν με προκλητικούς ρυθμούς. Αναπλάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα και θα δώσουν ομορφιά, αλλά θα μειώσουν αισθητά πολύτιμες θέσεις στάθμευσης και θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Θα κάνουν, δηλαδή, ακόμα πιο προβληματική την πρόσβαση και την καθημερινή λειτουργία στο σημείο της πόλης που κινείται ο περισσότερος κόσμος.

Η δημοτική αρχή βρήκε χρήματα και σχεδιάζει αστικές αναπλάσεις, για να κάνει πιο όμορφα κι ελκυστικά κεντρικά σημεία της πόλης επιβαρύνοντας, ακόμα, περισσότερο την κυκλοφορία και τη λειτουργία.

Ολα αυτά γιατί δεν υπάρχει πυξίδα, σχέδιο, προγραμματισμός. Λείπει η κυκλοφοριακή μελέτη που θα βάλει τάξη και θα ρυθμίσει τα πράγματα στην Παραλία και στο κέντρο για τα επόμενα χρόνια. Θα καταθέσει προτάσεις και θα υποδείξει πώς πρέπει να λειτουργήσει η Ναυαρίνου στην παραλιακή ζώνη του μέλλοντος και της ανάπτυξης. Αν θα γίνει μονόδρομος ή πεζόδρομος. Θα δείξει πού θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης έξω από το κέντρο της πόλης και με ποιον τρόπο ο επισκέπτης και ο Καλαματιανός της γειτονιάς θα προσεγγίζει σε αυτό.


NEWSLETTER