Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 22:20

Δύσκολα σταυρόλεξα οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δύσκολα σταυρόλεξα οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Μπορεί να βρισκόμαστε προ των πυλών μιας πολυεκλογικής χρονιάς, ωστόσο το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με όλες τις προεκτάσεις του από τη μία και η ακρίβεια από την άλλη έχουν δημιουργήσει ένα άκρως ρευστό πολιτικό σκηνικό, που στην πραγματικότητα δεν επιτρέπει να υπάρχει καθαρό τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Είναι σαφές πως σε αυτό το πεδίο οι εξελίξεις αποτελούν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση όλων όσα πρόκειται να ακολουθήσουν των εθνικών εκλογών.
Ακόμα και η αναζήτηση επικεφαλής και η συγκρότηση των συνδυασμών σε Περιφέρειες και δήμους θα έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά εάν υπάρξει επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ή εάν επιστρέψει στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και ακόμα περισσότερο εάν μέσα από όσες εκλογικές αναμετρήσεις χρειαστούν προκύψει κάποιο σχήμα συγκυβέρνησης.
Όχι ότι ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας θα κάτσουν προσωπικά να “κεντήσουν” τα κατά τόπους ψηφοδέλτια, αλλά το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί την επομένη των εθνικών εκλογών και της συγκρότησης νέας κυβέρνησης θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέες ισορροπίες σε όλο το εύρος της πολιτικής πυραμίδας της χώρας.
Άλλωστε, όπως έχουμε σημειώσει και πρόσφατα, στελέχη που δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν, δεν αποκλείεται να αναζητήσουν πολιτικό… καταφύγιο στην αυτοδιοίκηση. Απαραίτητη προϋπόθεση, παρά τη μη εκλογή τους, να έχουν σημειώσει αξιόλογη επίδοση στην εκλογική τους περιφέρεια και ο λόγος της μη εκλογής τους να είναι ο εκλογικός νόμος.
Όσον αφορά τώρα τον χρόνο των εθνικών εκλογών, το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να μην φαίνεται παράλογο το σενάριο ακόμα και των πρώτων 6-7 εβδομάδων του νέου έτους, παρότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι προβλέπαμε ως πιθανό χρόνο τον Απρίλιο. Τυχόν τέτοια εξέλιξη φαίνεται ότι αν έρθει, θα παρουσιαστεί πλέον αιφνιδιαστικά όχι μόνο λόγω του περιορισμένου χρόνου και της μεσολάβησης των γιορτών, αλλά και λόγω των διαφόρων εξελίξεων γύρω από τον… θηρευτή των συνομιλιών, που καθημερινά παίρνουν και διαφορετική τροπή.


NEWSLETTER