Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 16:19

Να αναδειχθεί το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η χθεσινή εικόνα στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στην Καλαμάτα, με τους παραγωγούς που το κατέκλυσαν για να πάρουν την επιδότηση, είναι χαρακτηριστική, αντιπροσωπευτική της αγροτικής οικονομίας του νομού. Επιβεβαιώνει πως το "χρυσάφι" του τόπου μας, το ελαιόλαδο, δεν έχει πια την αξία που προσδοκά ο κόσμος. Εχει υποβαθμιστεί και το ελαιομάζεμα δε συμφέρει. Αν δεν υπήρχε η επιδότηση, η συγκομιδή του καρπού για μεγάλο μέρος των παραγωγών θα ήταν ασύμφορη. Οι χαμηλές τιμές του λαδιού για μια ακόμα χρονιά δεν αφήνουν περιθώρια για κέρδος, δεν επιτρέπουν στον αγρότη να πάρει τα χρήματα που πρέπει για να μείνει στη γη, στα κτήματα και να συνεχίσει να καλλιεργεί. Οποιος παραγωγός ανοργάνωτος έχει ανάγκη -και την έχουν οι περισσότεροι στο νομό- από συνεργείο για να μαζέψει τις ελιές του, δουλεύει για τους εργάτες. Θα πουλήσει το λάδι για να τους πληρώσει.
Γι’ αυτό και χθες οι παραγωγοί έσπευσαν στην τράπεζα για να πάρουν την επιδότηση. Για να πληρώσουν τους εργάτες ή για να έχουν κάποια χρήματα, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και μέσα σ’ όλα αυτά ήρθε και ο πάγος που "έκαψε" και αποτελείωσε τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου.
Οι υπεύθυνοι φορείς του νομού οφείλουν να δουν την κατάσταση, τη σκληρή αυτή πραγματικότητα και να αναζητήσουν λύσεις. Ενωση και συνεταιρισμοί με οργάνωση και ουσιαστική δράση στο ελαιόλαδο πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια προώθησης και προβολής του προϊόντος. Να αναζητήσουν νέες αγορές και να προωθήσουν το ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά. Να πιέσουν την ΠΑΣΕΓΕΣ και όλοι μαζί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε με διαφήμιση να μάθει ο Ελληνας καταναλωτής σε διάφορες γωνιές της χώρας να τρώει ελαιόλαδο. Γιατί είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα προστασίας της υγείας του.
Η αναθεώρηση της ΚΑΠ που έχει να κάνει πάλι με την επιδότηση και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που αφορά τα χρήματα που θα καρπωθούν οι Ενώσεις, δεν μπορεί να είναι τα μοναδικά ζητήματα. Το προϊόν και η υπεραξία του, που θα μετακυλισθεί στον παραγωγό, είναι το πιο σημαντικό. Με αλλαγή φιλοσοφίας θα σωθεί, θα αναδειχθεί το ελαιόλαδο και θα στηρίξει τον παραγωγό.

 

Γιάννης Σινάπης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:52

NEWSLETTER