Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 19:52

Οι αλλοδαπές γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένους

Γράφτηκε από τον

Οι αλλοδαπές γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένους

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Για τις αλλοδαπές γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένους, ανήμπορους με προβλήματα υγείας ανθρώπους που είναι μόνοι τους, διαμαρτυρήθηκε αναγνώστης μας. Παρατήρησε ότι ζητούν 1.000 και 1.200 ευρώ και μάλιστα χωρίς απόδειξη. Το ζήτημα κοινωνικά είναι πολύ σοβαρό, όχι ρατσιστικό και δευτερευόντως φορολογικό.

Οι ηλικιωμένοι έχουν μεγάλη ανάγκη τις υπηρεσίες τους, γιατί είναι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους, με ζητήματα υγείας και έχουν ανάγκη από βοήθεια, φροντίδα και στήριξη. Είναι υπηρεσίες που προσφέρουν κυρίως γυναίκες που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, καθώς οι Ελληνίδες δεν επιλέγουν τέτοιες δουλειές, γιατί δεν είναι εύκολες. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο, να αντέξεις το ανθυγιεινό, να αφήσεις ενδεχομένως την οικογένειά σου και να ασχοληθείς σοβαρά και υπεύθυνα με τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να βρεις μια γυναίκα που θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Που δεν θα εκμεταλλεύεται και δεν θα κοροϊδεύει τον ηλικιωμένο που έχει ανάγκη και θα ανταποκρίνεται στην ανθρώπινη και δύσκολη αποστολή της.

Όσον αφορά την αμοιβή και την έλλειψη απόδειξης, το ιδανικό θα ήταν οι παροχές αυτές να παρέχονται οργανωμένα και με διαφάνεια. Όσο όμως οι υπηρεσίες αυτές θα είναι βαριές και μη ελκυστικές για την πλειονότητα των γυναικών τόσο θα συνεχίσουν να παρέχονται με αυτό τον τρόπο.

Πάντως, θα ήθελα να πω στον διαμαρτυρόμενο αναγνώστη μας ότι υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα. Όπως του γιατρού που επισκέπτεσαι και αποφεύγει να πληρωθεί με κάρτα, προτιμώντας τα μετρητά και ξεχνώντας να εκδώσει απόδειξη. Του υδραυλικού που έρχεται και σε σώζει από μια δύσκολη κατάσταση, παιχνιδάκι - ρουτίνα για τον ίδιο, που πληρώνεται χωρίς να φαίνεται πουθενά.

Το ζήτημα της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής είναι πολύ σοβαρό κι επίκαιρο λόγω του επίμαχου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά δεν το επιδεινώνουν οι αλλοδαπές γυναίκες που φροντίζουν ηλικιωμένους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 20:33