Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 16:50

Με “κεκλεισμένων των θυρών” κερδίζει το σκοτάδι!

Γράφτηκε από τον

Με “κεκλεισμένων των θυρών” κερδίζει το σκοτάδι!

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Στον ρυθμό της οπαδικής βίας και όλων όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον Ρέντη και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χαροπαλεύει ένας 31χρονος αστυνομικός, κινείται τα τελευταία 24ωρα η επικαιρότητα.

Πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια, με ουκ ολίγα αντίστοιχα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με νεκρούς, σοβαρά τραυματίες και στην καλύτερη περίπτωση με μεγάλες φθορές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή -και για μία ακόμα φορά- διακήρυξε ότι θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα τόσο για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης με… ναυτική φωτοβολίδα όσο και για την πάταξη της βίας. Σε συνέχεια λοιπόν όσων συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν το Σάββατο στην κυβερνητική σύσκεψη για την πάταξη της βίας, χθες διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ανακοινώθηκαν τα προαναγγελθέντα μέτρα, με σημαντικότερο τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων για το πρωτάθλημα της Superleague 1 και των αντίστοιχων του Κυπέλλου Ελλάδας για το επόμενο δίμηνο.

Αποφασίστηκε δηλαδή η τιμωρία ποδοσφαιρικών ομάδων με αφορμή τραγικά περιστατικά που προ ημερών έλαβαν χώρα σε… αγώνα βόλεϊ. Τιμωρήθηκαν οικονομικά ομάδες, που ουδεμία ανάμειξη είχαν κατά το παρελθόν σε περιστατικά οπαδικής βίας. Τιμωρήθηκαν επίσης χιλιάδες υγιείς φίλαθλοι ανά την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά για συγκεκριμένο διάστημα την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά πολύ περισσότερο χιλιάδες φίλαθλοι που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας και οδηγούνται στον… καναπέ. Τιμωρείται ουσιαστικά το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση η “φωτεινή” πλευρά του αθλητισμού, επειδή δεν μπορεί να παταχθεί με άλλους τρόπους το… σκοτάδι.

Κλείνουν γήπεδα για αποφυγή και πάταξη φαινομένων βίας, την ώρα που τα πιο στυγερά περιστατικά με νεκρούς έχουν γίνει έξω από γήπεδα (βλ. Φιλόπουλος στην Παιανία, Καμπανός στη Χαριλάου, Κατσουρής στη Νέα Φιλαδέλφεια). Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι περιστατικά ωμής βίας, που μπορούν να στοιχίσουν ακόμα και ζωές, μπορούν να λάβουν χώρα και εκτός γηπέδων, ακόμα και σε μεγάλη απόσταση από αθλητικούς χώρους.

Και επειδή φυσικά η οπαδική βία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, ίσως να περιμένουμε και άλλες αντίστοιχες αντιδράσεις από την Πολιτεία. Όπως π.χ. να επανέλθει η τηλεκπαίδευση για να μην έχουμε περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ή να απαγορευτεί για κάποιο διάστημα η κυκλοφορία οχημάτων για να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα.

Ας σταθεί η Πολιτεία με σοβαρότητα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία, συχνά με πρωταγωνιστές ακόμα και ανηλίκους. Ας τιμωρήσει παραδειγματικά φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτών των επιθέσεων. Ας ξεμπροστιάσει αυτούς που θρέφουν επί χρόνια τέτοιες καταστάσεις, πέρα από χρώματα, φιλικές σχέσεις και οικονομική επιφάνεια. 

Και μάλλον αυτοί που λαμβάνουν τις σοβαρές αποφάσεις για την αθλητική βία έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν τους αγώνες με πρόσκληση από τα επίσημα ή από τον καναπέ τους και (κάνουν πως) δεν γνωρίζουν πρόσωπα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρωταγωνιστούν σε τέτοια σκηνικά.