Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 20:30

Ισες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ισες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες

Του Γιάννη Σινάπη

Την άμεση παράταση των συμβάσεων των επικουρικών και σύμβασης ορισμένου χρόνου υγειονομικών υπαλλήλων κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, ζητεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου και Υπαλλήλων της 6ης ΥΠΕ.

Παρατηρεί ότι “ενδεχόμενη αποχώρηση των συναδέλφων σημαίνει διάλυση του συστήματος και περαιτέρω καθυστέρηση ομηρία κι εμπαιγμός”.

Επιμένω στην άποψη που έχω εκφράσει και παλιότερα. Για να γίνουμε κανονική χώρα επικουρικοί κι εργαζόμενοι με 2μηνα, 8μηνα και 1 χρόνο, πρέπει να εκλείψουν. Και πρώτα απ’ όλα πρέπει να εκλείψουν οι παρατάσεις τέτοιων συμβάσεων, γιατί είναι κοινωνικά άδικο, άνισο, καθώς στερούν τη δυνατότητα της εργασίας, της απασχόλησης με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και από άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Και αυτό αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους κι εργασιακούς χώρους, όχι μόνο τους υγειονομικούς.

Και δεν μπορεί η λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας να στηρίζεται σε επικουρικούς.

Δεν μπορεί τέτοιοι εργαζόμενοι να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην υγεία, την παιδεία και σε άλλους ευαίσθητους και κρίσιμους τομείς του δημόσιου τομέα.

Ενα κανονικό κράτος οφείλει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με αντικειμενικά κριτήρια, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και με μόρια σε άτομα που εργάστηκαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Ισες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες στην πράξη και στην εργασία, χωρίς διακρίσεις και βολέματα “ημετέρων”. Χωρίς ομηρία κι εμπαιγμό και μικροπολιτικά παιχνίδια. Με ξεκάθαρους όρους και διαφανείς διαδικασίες πρέπει να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της εργασίας για κάθε Ελληνα πολίτη.


NEWSLETTER