Τρίτη, 31 Μαϊος 2011 11:43

Καταθλιπτικά άδεια αίθουσα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για ποιους και για πόσους, τελικά, είναι σημαντικό να παραμείνει στην Καλαμάτα το Κέντρο Διαβιβάσεων, να μην περισταλεί η λειτουργία δύο τμημάτων του ΤΕΙ; Από κανέναν έως ελάχιστους, θα βεβαιώσει όποιος θεωρεί ότι ο βαθμός ενδιαφέροντος είναι ανάλογος με τον... αριθμό των δημοτών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η αίθουσα του αμφιθεάτρου «Αλ. Κουμουνδούρος» ήταν καταθλιπτικά άδεια. Οι δημότες της Καλαμάτας -για το καλό των οποίων υποτίθεται ότι συνεδρίαζε το Σώμα- ήταν εντυπωσιακά απόντες. Λες και η συζήτηση αφορούσε ζητήματα που απασχολούν το... Ελσίνκι ή το Κέιπ Τάουν και ποσώς τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Βεβαίως, υπάρχει και μία επιπλέον παράμετρος που συνυπολογιζόμενη θα μπορούσε να δώσει μια ορθότερη -αλλά και ταυτόχρονα πιο απαισιόδοξη- εξήγηση, για την εντυπωσιακή αποχή των δημοτών από την πρόσφατη, όπως και από παλιότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι δημότες δεν είναι αδιάφοροι απέναντι στα θέματα, αλλά απέναντι στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο - ως θεσμό, ως διαδικασία συζήτησης, ως αποτελεσματικότητα, ως ουσία παρέμβασης. Είναι απογοητευτικό όμως και μόνο το να σκεφτεί κανείς ότι ο παραπάνω λόγος μπορεί να είναι η αιτία για την οποία οι δημότες αποφεύγουν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Σώματος.
Με εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, φυσικά, την ασφυκτική παρουσία τους όταν συζητιούνται θέματα που είναι εύκολα αντιληπτό ότι τους θίγουν άμεσα - όπως οι νόμοι για τις πράξεις εφαρμογής, οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης.
Προφανώς, αυτά είναι τα μοναδικά θέματα που μετράνε...

Βασίλης Μπακόπουλος