Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 23:19

Το κέντρο λαθρομεταναστών και η προπαγάνδα του φόβου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα σκουπίδια «τα δικά μας» δεν ενοχλούν. Γι' αυτό και μπορούμε να τα πετάμε στη δική μας χωματερή, χωρίς κανένας να ενοχλείται, ακόμα και σε περιπτώσεις αφόρητης δυσοσμίας. Αμα έρθουν όμως τα σκουπίδια από το γειτονικό δήμο στη δική μας χωματερή, κηρύσσουμε πόλεμο. Ακόμα και σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα στον νέο χώρο των σκουπιδιών θα υπήρχε μικρότερη επιβάρυνση, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες. Το έργο αυτό το έχουμε δει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια, σε δεκάδες περιπτώσεις. Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί το θέμα ποτέ δεν ήταν η χωματερή, αλλά τα σκουπίδια του γείτονα... που δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να μπουν στα «ιερά χώματα του μικρόκοσμού μας». Αποτέλεσμα όλων αυτών των «παλικαρισμών» και της πολιτικής υιοθέτησής τους είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου.
Το τελευταίο διάστημα κάποιες αντιδράσεις που αφορούν την πιθανολογούμενη μετατροπή τού υπό κατάργηση Κέντρου Διαβιβάσεων της Καλαμάτας σε χώρο κράτησης λαθρομεταναστών, θυμίζουν την ιστορία με τα σκουπίδια του γείτονα. Επειδή η κατάργηση του ΚΕΔΒ από μόνη της δεν πουλάει τόσο -προφανώς έχουν καταλάβει οι περισσότεροι ότι αν δεν συμμαζευτεί το κράτος δεν θα βγούμε ποτέ από τον πάτο του βαρελιού- βγαίνει από το καπέλο ο λαγός της μετατροπής των εγκαταστάσεων σε κάτι «ρυπαρό». Θα φέρουν εκεί λαθρομετανάστες, λέει, θα τους ταΐζουν, θα τους ποτίζουν, θα τους νταβραντώνουν, σε ένα μαγευτικό μάλιστα τοπίο με θέα τον Μεσσηνιακό Κόλπο, και μετά θα τους αμολάνε και ποιος ξέρει τι θα μας κάνουν! Πρόκειται για τη θλιβερότερη προπαγάνδα -σε τοπικό επίπεδο- των τελευταίων χρόνων.
Οι λαθρομετανάστες είναι ταλαίπωροι άνθρωποι που στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή φτάνουν στη χώρα μας. Εχουν ως άνθρωποι δικαιώματα κι εμείς υποχρεώσεις, καταρχήν ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από όσους, όπως λέει ο λαός, «κάνουν τους μεγάλους σταυρούς» θα προτιμούσαν να τους βάζουμε σε ένα καράβι και να τους αμολάμε στο πέλαγος. Αλλά αυτό αποτελεί απλώς βαρβαρότητα. Οι λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πέρασμα και αυτό δεν έγινε χθες. Γίνεται πάνω από 10 χρόνια τώρα. Επειδή δεν ήξεραν πού να τους πάνε μετά τη σύλληψή τους, κάποιοι πολιτικοί φωστήρες πριν από μερικά χρόνια πήραν την απόφαση να τους δίνουν ένα χαρτί με το οποίο τους... καλούν να φύγουν μέσα σ' ένα μήνα! Οι λαθρομετανάστες έτσι κατέληγαν  στο κέντρο της Αθήνας με τα γνωστά επακόλουθα. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια αφενός να περιοριστεί η είσοδός τους στη χώρα (φράχτης στον Εβρο κ.λπ.) και αφετέρου να δημιουργηθούν δομές (κέντρα κράτησης) όπου θα τους «φιλοξενούν» μέχρι να επαναπατριστούν. Τέτοιο κέντρο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις θα δημιουργηθεί στη Λακωνία.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα δημιουργηθεί ή όχι κέντρο στην Καλαμάτα, το ερώτημα είναι, γιατί να μη δημιουργηθεί; Ποιο είναι το πρόβλημα; Και για να το βάλουμε και σε οικονομίστικους όρους, η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Δεν θα υπάρξουν ανάγκες σίτισης αυτών που θα διαμένουν εκεί; Να αφήσει η Πολιτεία τα κτήρια να σαπίζουν και τους λαθρομετανάστες ανεξέλεγκτους στους δρόμους των μεγάλων και των μικρών πόλεων; Αντιλαμβανόμαστε ότι χτυπάει άσχημα η δημιουργία κέντρου λαθρομεταναστών, φυλακών και άλλων... ευαγών ιδρυμάτων. Πέρα όμως από την εντύπωση και την επικοινωνία της, υπάρχει και η ουσία. Το θέμα δεν είναι λοιπόν το αν θα δημιουργηθεί κέντρο λαθρομεταναστών, αλλά το πώς αυτό θα λειτουργεί ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. Σε έναν καλά φυλασσόμενο χώρο και με την τήρηση βασικών μέτρων δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους περίοικους. Η πώληση του φόβου από πολιτικούς καταστροφολόγους είναι εύκολο πράγμα. Το θέμα όμως είναι ότι ήρθε ο καιρός να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι - και κυρίως χρήσιμοι. Από «τζάμπα λούστρο» χορτάσαμε.

Υ.Γ. Δεν γνωρίζουμε αν είναι εθνικά ωφέλιμο το να υπάρχουν Διαβιβάσεις την Καλαμάτα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οι δεκάδες στρατιωτικές μονάδες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, μετά τη μείωση της θητείας και το γνωστό δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορούν να συντηρηθούν και κάποιες πρέπει να κλείσουν. Θα είχαμε πρόβλημα με την κατάργηση των Διαβιβάσεων αν ο υπουργός κρατούσε το Κέντρο στην εκλογική του περιφέρεια. Επειδή όμως το κατάργησε πρώτο, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα - γιατί πρέπει κάποτε να τελειώνει η Ελλάδα τού «κατόπιν ενεργειών μου» και του «γιατί έτσι μου αρέσει».

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER