Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 21:28

Να μπει τέλος στην αθλιότητα της χωματερής στα «Λιμενικά»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η δημοτική αρχή Μεσσήνης καλείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να εξηγήσει τι γίνεται με τη χωματερή δίπλα στην παραλία της Μπούκας, στη θέση «Λιμενικά».

Η χωματερή, όπως πιθανώς να γνωρίζετε, πήρε φωτιά την περασμένη εβδομάδα και κάπνιζε για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να δει τον καπνό το Τμήμα Περιβάλλοντος και να πάει να δει τι έγινε. Διαπίστωσαν λοιπόν οι αρμόδιοι ελεγκτές - υπάλληλοι ότι η χωματερή είναι ενεργή και όχι κλειστή όπως θα έπρεπε. Η διαδικασία αποκατάστασης που είχε αποφασιστεί δεν έγινε. Η δημοτική αρχή Τσώνη ήθελε απορρύπανση και όχι απλή αποκατάσταση όπως είχε σχεδιάσει η Περιφέρεια. Δεν έγινε όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο και αναμένοντας τους…. απορρυπαντές συνέχιζαν να ρίχνουν σκουπίδια στα «Λιμενικά».

 

Η ευθύνη για την ύπαρξη χωματερής στην παραλία δεν είναι βέβαια της παρούσας δημοτικής αρχής Μεσσήνης αλλά πολλών προηγούμενων που βρήκαν ως εύκολη λύση να θάβουν τα σκουπίδια δίπλα στη θάλασσα. Τα έθαβαν φτηνά με άμμο και στράγγιζαν όλα μια χαρά στη θάλασσα χωρίς να ενοχλείται και να μυρίζουν σε κανέναν! Τώρα αν δίπλα κάνουν μπάνιο ή τα στραγγίδια έφταναν σε όλο τον Μεσσηνιακό Κόλπο, η απάντηση γνωστή: «Ελα μωρέ τώρα, αυτό σας πείραξε;». Η χωματερή του Δήμου Μεσσήνης είναι ίσως η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης του Μεσσηνιακού και γι' αυτό έχουν διαχρονικά ευθύνες υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες. Εχουν κλείσει πολλές χωματερές με πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον και προκαλεί έκπληξη που παραμένει ανοιχτή η συγκεκριμένη.

 

Η παρούσα δημοτική αρχή Μεσσήνης έχει ευθύνη γιατί δεν έκλεισε τη χωματερή και δεν άφησε την Περιφέρεια να κάνει την αποκατάσταση που είχε προγραμματίσει. Η απορρύπανση που ζήτησε αναμφίβολα είναι καλύτερη περιβαλλοντικά διαδικασία αλλά ακριβότερη και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. Απ' ό,τι όμως φαίνεται από τα γεγονότα χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο αίτημα για να κερδηθεί χρόνος και να συνεχίσουν να λειτουργούν το χώρο ως ενεργή χωματερή. Ο καθένας ξέρει πώς λέγεται η συγκεκριμένη πρακτική. Οι εξυπνάδες όμως κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουν. Η συγκεκριμένη χωματερή απαιτείται να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασής της. Αργότερα αν βρουν λεφτά ας την…. απορρυπάνουν. Σε κάθε περίπτωση να σταματήσουν να πηγαίνουν σκουπίδια στο συγκεκριμένο χώρο. Ευθύνη για το ότι παρέμενε ενεργή η χωματερή στην παραλία της Μεσσήνης δεν έχει βέβαια μόνο η δημοτική αρχή αλλά και η Περιφέρεια. Το μπλοκάρισμα των διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί θα έπρεπε να κινητοποιήσει και να οδηγήσει στο σφράγισμα του συγκεκριμένου χώρου. Κάποιοι προφανώς έδειξαν ανοχή, για να μην πούμε πως έκαναν τα στραβά μάτια, και αυτό δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες.

 

Για να σταματήσουν να πηγαίνουν σκουπίδια χρειάζεται να βρει ο Δήμος Μεσσήνης άλλο χώρο μέχρι να προχωρήσει το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ με την Περιφέρεια. Τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και δεν υπάρχουν δυνατότητες για άλλη καθυστέρηση ή ανοχή. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι άλλες λύσεις έχουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος και ξεβολεύουν. Η συνέχιση όμως της ρύπανσης του Μεσσηνιακού Κόλπου αλλά και του αέρα της περιοχής με τους καπνούς από την ενεργή χωματερή στα «Λιμενικά» έχει ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος. Ο Δήμος Μεσσήνης οφείλει τις επόμενες ημέρες να βρει χώρο και να παρουσιάσει με διάφανο και πειστικό τρόπο την πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Το κρυφτούλι και το «έλα μωρέ…» μας τελείωσαν.

 

Είναι φανερό ότι μέχρι να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση με την ΤΕΡΝΑ χρειάζεται ένα ενδιάμεσο στάδιο προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών στους δήμους της Μεσσηνίας. Η Καλαμάτα έχει βρει μια λύση για αυτό το διάστημα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες οφείλουν να αναλάβουν και οι άλλοι δήμοι επιλέγοντας ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες. Λύσεις υπάρχουν, απλώς είναι πέρα από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι τη διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Το παράχωμα των σκουπιδιών δεν είναι πολιτική διαχείριση και είναι καιρός αυτό να το καταλάβουν όλοι και πρώτοι απ' όλους όλοι εμείς που δεν κατανοούμε ότι «όποιος κατουράει στη θάλασσα, θα το βρει στ' αλάτι».

 

 

 

panagopg@gmail.com