Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:51

Τα πάντα πάνε μετά τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα πάντα πάνε  μετά τις εκλογές

Οι ανακοινώσεις για πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθούν σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και το τμήμα Τσακώνα – Καλό Νερό δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι μια παλιά εξαγγελία, η οποία για όσους θυμούνται έχει γίνει από πέρυσι το καλοκαίρι και ακόμα… ψήνεται. Οσο για τις μελέτες των δρόμων σύμφωνα με τις περσινές ανακοινώσεις θα τελείωναν τον Σεπτέμβρη, αλλά είναι ακόμα κάπου χαμένες σε κάποιο υπουργείο και θα δούμε πότε και αν ολοκληρωθούν. Η καθυστέρηση των μελετών δεν γίνεται βέβαια γιατί κάποιος κακός γραφειοκράτης τις έκρυψε στο γραφείο του, αλλά για να υπάρχει άλλοθι και να μην προχωρά καμία διαδικασία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το τμήμα Τσακώνα – Καλό Νερό ήταν ουσιαστικά μελετητικά έτοιμο -είχε ενταχθεί στην Ολυμπία Οδό απ’ όπου απεντάχθηκε με την υπόσχεση να δημοπρατηθεί μέσω ΕΣΠΑ, αλλά έμεινε τελικά στα αζήτητα. Η υπόσχεση τώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σημαίνει σύμπραξη παραχώρησης, δηλαδή επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε όταν ήταν ενταγμένο στην Ολυμπία Οδός. Για να το κάνουμε λιανά, δημοπρατείται αύριο το πρωί αν υπάρχει όντως ένταξη σε χρηματοδοτικό πλαίσιο ΣΔΙΤ και δεν πρόκειται για… φρέσκο αέρα.

Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος έχει έτοιμη μελέτη ως προς την παραλιακή του χάραξη για να δημοπρατηθεί αύριο το πρωί, ενώ και το Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη είναι σε προχωρημένο μελετητικό στάδιο, αν και εδώ θα πρέπει να απαντηθεί -από αυτούς που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το οικονομικό κόστος- αν χρειάζεται πλέον να γίνει τμήμα από το Σουληνάρι – Πύλος ή να κατασκευαστεί τμήμα μεταξύ Ρωμανού - έξοδος Γιάλοβας και να συνεχίσει προς Μεθώνη. Σε κάθε περίπτωση και για το σύνολο του δρόμου η ένταξη σε χρηματοδοτικό πλάνο ΣΔΙΤ μπορεί να γίνει άμεσα μιας και υπάρχει μελετητική ετοιμότητα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πλαίσιο που προϋποθέτει συμμετοχή ιδιωτών. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προϋποθέτει την ύπαρξη ιδιωτικών επενδύσεων. Για να συμμετέχει ιδιώτης θα πρέπει να πάρει κάτι ως αντιπαροχή, προκειμένου να κάνει απόσβεση της επένδυσης. Θα μπουν διόδια στο Καλαμάτα - Μεθώνη και στο Τσακώνα - Καλό Νερό; Είναι βιώσιμο ένα τέτοιο σχέδιο; Θα παραχωρηθεί και κάτι άλλο; Αυτές οι «λεπτομέρειες» καθορίζουν την όποια προοπτική και ως φαίνεται παραμένουν αναπάντητες. Αν και υπάρχει η υποψία ότι κανείς δεν ασχολείται με την ουσία των έργων και απλώς γίνεται μικροπολιτική σπέκουλα με το… από πού θα περάσει ο δρόμος.

Εχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι τμηματικές δημοπρατήσεις στο Πάτρα - Πύργος και η σεναριολογία για τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ότι όχι απλώς δεν θα κατασκευαστεί αλλά δεν πρόκειται να δρομολογηθεί η κατασκευή ούτε ενός μέτρου δρόμου από αυτούς που αφορούν τη Μεσσηνία. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα και το χειρότερο είναι πως αντί να ανησυχούμε και να κινητοποιούμαστε, κάποιοι πανηγυρίζουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των πραγμάτων γιατί όπως έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει, ο στόχος του ήταν ακριβώς αυτός, να μην γίνει νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Οι υπόλοιποι όμως για ποιο ακριβώς επίτευγμα πανηγυρίζουν;

Τα ψέματα και οι αυταπάτες πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν. Οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες και καθαρές. Το Τσακώνα – Καλό Νερό βγήκε από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών ακολουθώντας τη μοίρα τού Πάτρα – Πύργος, το οποίο σαλαμοποιήθηκε και έμπλεξε σε μια απίστευτη περιπέτεια δημοπρασιών που δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει ορίζοντας απεμπλοκής. Πιστεύει κάποιος ότι θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη το Τσακώνα - Καλό Νερό με ΣΔΙΤ και ότι το Πάτρα - Πύργος θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο από εταιρείες που έχουν οικονομικά προβλήματα και έχουν δώσει εκπτώσεις πάνω από 50%; Πώς θα δικαιολογήσει ο υπουργός τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, τη στιγμή μάλιστα που το Πάτρα - Πύργος από μια πιθανή επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα εξεταστεί στο πλαίσιο των τηλεοπτικών αδειών και του επιλεκτικού τραπεζικού δανεισμού; Συμπερασματικά, το Τσακώνα – Καλό Νερό θα παραμείνει παγωμένο γιατί το ξεπάγωμά του μάλλον θα προκαλέσει συνειρμούς και πολιτική πνευμονία.

Το Καλαμάτα - Μεθώνη επίσης θα μείνει στα αζήτητα γιατί αφενός η βόρεια χάραξη δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπλέξει τον επόμενο χρόνο, ενώ η επιβολή διοδίων σε δρόμο εντός νομού δεν είναι βιώσιμη επιλογή οικονομικά και πολιτικά. Τι μένει; Η ένταξη σε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τομεακό ΕΣΠΑ όπως ήταν αλλά δεν υπήρχαν λεφτά και κανένας δεν έβαλε στην εγγραφή που είχε δημιουργηθεί, αντίθετα βγήκε καταγγελλόμενο ως προεκλογικό έργο-ρουσφέτι, ενώ τώρα δεν είναι ρουσφέτι ούτε προεκλογική υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, αλλά «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»!!! Η άλλη επιλογή είναι η σύνδεση του οδικού τμήματος με κάτι μεγαλύτερο, να είναι δηλαδή ένα υποτμήμα τού Τσακώνα - Καλό Νερό - Πύργος - Πάτρα και του Ιωάννινα - Θεσσαλονίκη (Εγνατία Οδός) που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Εχει τέτοια πρόθεση η κυβέρνηση; Αμφιβάλλουμε. Αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι αναβλητικότητα και θολές υποσχέσεις. Τα πάντα στο νέφος της δημιουργικής ασάφειας… ο καιρός να περνά και θα δούμε… μετά τις εκλογές.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER