Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 21:26

Πολιτική ασφυξία

Γράφτηκε από τον

Πολιτική  ασφυξία

Οι διαρροές στα φιλικά «παπαγαλάκια», κάθε μορφής και είδους, δείχνουν ότι η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανησυχεί και αναζητεί επειγόντως πολιτικό οξυγόνο.

Περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και αντιπεριφερειάρχες που πρόσκεινται στη Ν.Δ. έχουν… απασφαλίσει! Το μέγεθος της έκρηξης που έρχεται αλλά και οι συνέπειες που θα προκληθούν δεν μπορούν στην παρούσα φάση να εκτιμηθούν. Με βάση όμως αυτό που ήδη φαίνεται, στην καλύτερη περίπτωση οι αποφάσεις στα επόμενα Περιφερειακά Συμβούλια θα είναι δύσκολες, ενώ στη χειρότερη η ηγετική ομάδα ενδέχεται να χάσει και επίσημα την πλειοψηφία του Σώματος.

Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να φαίνεται μικρό κακό για όσους θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις μέσα από εξαντλητικό διάλογο και υποχωρήσεις στην άλλη άποψη. Οταν όμως κυριαρχεί η λειτουργία με όρους συγκεντρωτισμού και ηγεμονισμού «…πάνω κάτω τα πρόθυμα χεράκια» της δεδομένης πλειοψηφίας και αυτό διαταραχθεί, τότε δυσκολεύει η κατάσταση και η λήψη ακόμα και αυτονόητων για την περιοχή αποφάσεων. Μπορεί το διάστημα μέχρι τις εκλογές να μην είναι μεγάλο, αλλά είναι πολιτικά κρίσιμο και με απενεργοποιημένο το όπλο της δεδομένης ψήφου στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι λογικό ορισμένοι να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Πέρα όμως από το πώς θα βγει ο χρόνος υπάρχει και το μεγάλο ερώτημα σε σχέση με το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, στην Πελοπόννησο συνδυασμός που δεν θα υποστηριχθεί από τη Ν.Δ. έχει μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας, ενώ αν δεν υποστηριχθεί ούτε και από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη. Ο πολιτικός κύκλος θα κλείσει έτσι για κάποιους με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης θητείας. Με βάση τα ηλικιακά χαρακτηριστικά ορισμένοι λογικό είναι να πάνε σπίτι τους, κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχουν προαναγγείλει, κάποιοι άλλοι όμως θα περάσουν οριστικά και αμετάκλητα στην αφάνεια και αυτό προφανώς δεν το αντέχουν.

 

panagopg@gmail.com