Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 10:07

Το Ελεγκτικό αποκαλύπτει τις... αιμορραγίες των δήμων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το Ελεγκτικό αποκαλύπτει τις... αιμορραγίες των δήμων

Η προβληματική λειτουργία των δήμων έχει πολλές φορές επισημανθεί. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των πράξεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μεσσηνίας φωτογραφίζει με απόλυτη σαφήνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα των δήμων. Το Ελεγκτικό, ως δικαστικό σώμα, μπορεί να μένει στην τήρηση της νομιμότητας, αλλά πίσω από τις γραμμές των άρθρων και των νόμων μπορεί κανείς να δει με μεγάλη ευκολία τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων, που οδηγούν σε σπατάλη πόρων αλλά και σε εξαρτήσεις διαφόρων ειδών... Η ανάλυση ορισμένων από αυτά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος.

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το Ελεγκτικό έκοψε π.χ. δύο εντάλματα του Δήμου Καλαμάτας, για μελέτη δρόμου και σύνταξη οικονομικών καταστάσεων από ιδιωτικές εταιρείες, με το αιτιολογικό ότι ο δήμος έχει προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά και να εξοικονομηθούν έτσι 15.000 ευρώ. Επισημαίνει μάλιστα ότι «…το γεγονός της μετάταξης της μοναδικής εξειδικευμένης υπαλλήλου του δήμου δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τη νομιμότητα της ανάθεσης των ανωτέρω εργασιών σε εξωτερικό συνεργάτη, καθόσον δεν προέκυπτε ότι η μετάταξη αυτή, ανεξαρτήτως της νομιμότητάς της, πραγματοποιήθηκε χωρίς τη βούληση των αρμοδίων οργάνων του δήμου». 

Ποιος δεν κατάλαβε; Η ανυπαρξία ορθολογικής οργάνωσης των υπηρεσιών έχει διπλό κόστος: Από τη μια ο δήμος πληρώνει υπαλλήλους -πολλούς, κατά μία άποψη- κι από την άλλη πληρώνει και για να κάνει δουλειές που θα έπρεπε να τις κάνουν οι εργαζόμενοι στο δήμο. Γι' αυτό βέβαια δεν φταίνε οι εργαζόμενοι.

Ο επίτροπος του Ελεγκτικού έκοψε ένα ένταλμα του Δήμου Κυπαρισσίας για διαφημιστική καταχώρηση τουριστικής προβολής σε περιοδικό, γιατί αφενός δεν έγινε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και αφετέρου δεν υπήρχαν αντίστοιχα χρήματα στον προϋπολογισμό - ενώ εμμέσως τίθενται και ζητήματα σκοπιμότητας της συγκεκριμένης δαπάνης. Στο Δήμο Πύλου δεν εγκρίθηκε η μίσθωση μηχανήματος για καθαρισμούς αλσυλλίων, γιατί έπρεπε να γίνει πρόχειρος διαγωνισμός και όχι απευθείας ανάθεση. Πίσω από τις δυο συγκεκριμένες δαπάνες είναι φανερό τι υπάρχει: Ξαφνικά βρήκαν ένα περιοδικό κι έσπευσαν να βάλουν διαφήμιση... ενώ ο καθαρισμός των αλσυλλίων έγινε με επείγοντα τρόπο γιατί δεν περίμεναν ότι θα φύτρωναν χορτάρια!

Το μεγάλο πανηγύρι όμως γίνεται με τις αμοιβές του πολιτικού προσωπικού των δήμων αλλά και τις επιχορηγήσεις των «φιλικών σωματείων». Το Ελεγκτικό αρνήθηκε να εγκρίνει μια σειρά εντάλματα για αμοιβές τοπικών συμβούλων οι οποίοι συμμετείχαν σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων που δεν αφορούσαν τα χωριά τους, ενώ δεν ενέκρινε σε κανέναν τους έξοδα κίνησης. Και αν παρ' όλα αυτά κάποιος δείξει επιείκεια σε σχέση με την καταβολή κάποιων «ψιλών» στους τοπικούς συμβούλους -πολλοί εκ των οποίων όντως βάζουν κι από την τσέπη τους για την προώθηση θεμάτων των χωριών τους-, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τον αντιδήμαρχο της Καλαμάτας, ο οποίος παρότι πληρωνόταν από την υπηρεσία του ήθελε και έξοδα παράστασης σχεδόν 6.000 ευρώ! 

Η επιχορήγηση διαφόρων σωματείων, τέλος, είναι ο ορισμός της πολιτικής συναλλαγής. Δεν γνωρίζουμε γιατί έπρεπε ο δήμος Καλαμάτας να επιχορηγήσει τη δεξίωση ενός σωματείου με 3.000 ευρώ, ούτε ποια ήταν η αναγκαιότητα διαφόρων χρηματοδοτήσεων που δεν εγκρίθηκαν, σε διάφορα σωματεία σχεδόν όλων των δήμων της Μεσσηνίας. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η συγκεκριμένη «φάμπρικα» πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτά που δεν εγκρίθηκαν είναι... σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που εγκρίνονται, μέσα από τυπικές και νόμιμες διαδικασίες.

Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού περιορίζονται στον έλεγχο της νομιμότητας και δεν αγγίζουν τη σκοπιμότητα των δαπανών. Αυτά που δεν εγκρίνονται πάντως δείχνουν τα σημεία απ' τα οποία αιμορραγούν οικονομικά οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εποχή όμως έχει αλλάξει και τα δανεικά έχουν τελειώσει. Είναι λοιπόν καιρός να αλλάξουν και οι πρακτικές. Στην περίοδο της δανεικής ευημερίας... δεν πείραζε και πολύ η χρηματοδότηση καμιάς δράσης από το δημόσιο ταμείο, ενώ οι σύλλογοι για τα κολεόπτερα είχαν χρησιμότητα και τα πανηγύρια με τις γουρνοπούλες έφερναν ψήφους. Τώρα όμως η εξυπηρέτηση των πελατών κάθε είδους πρέπει να αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Η δε ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι... εργαλείο αύξησης του εισοδήματος. 

Η εμπειρία δείχνει βέβαια ότι η νέα πρακτική δεν κατακτάται αν δεν υπάρξει σκληρός και συνεχής έλεγχος, αφενός από τη δικαστική εξουσία και αφετέρου από τους πολίτες που πληρώνουν πάντα το λογαριασμό.

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER