Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 16:12

Η περιοχή χρειάζεται επενδύσεις νέας τεχνολογίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο λιγνίτης φεύγει, το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έρχονται στην Πελοπόννησο. Αυτή είναι η νέα ενεργειακή πραγματικότητα για την Περιφέρειά μας.

Η ενεργειακή αλλαγή που συντελείται θα καθορίσει τα πάντα στην τοπική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας οικονομικής περιόδου.
Οι αλλαγές στο κλίμα αλλά και τα τεχνολογικά άλματα έχουν κινητοποιήσει κυβερνήσεις και έχουν επιταχύνει διαδικασίες, οι οποίες καθυστερούσαν επί σειρά ετών. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιφέρει τεράστιες κλιματικές αλλαγές. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τα μοντέλα πρόβλεψης για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, για να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος. Η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από προηγούμενες δεκαετίες, έχουμε δηλαδή αργήσει και θα πρέπει να γίνουν πλέον άλματα για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Η Πελοπόννησος έχει μείνει πίσω στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει δίκτυο διασύνδεσης! Οι μοναχές σε ένα μοναστήρι στα Καλάβρυτα μπλοκάρουν την κατασκευή ενός πυλώνα υψηλής τάσης και επενδύσεις εκατομμυρίων περιμένουν να δοθεί η… θεϊκή φώτιση, για να μπορέσουν να διασυνδεθούν ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος! Αυτά που συμβαίνουν είναι τραγελαφικά, αλλά δείχνουν το πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν ακόμα και τα αυτονόητα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την παραγωγή υδρογόνου είναι μακροπρόθεσμα η πράσινη λύση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια αλλά και αυτονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η χώρα και η περιοχή μας. Το κρίσιμο σε αυτή τη φάση είναι οι τοπικοί φορείς να σπρώξουν τα πράγματα μπροστά σε σχέση με τις επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν, για να είμαστε παρόντες στη νέα εποχή. Να διεκδικήσουμε δηλαδή επενδύσεις της νέας τεχνολογίας. Η μάχη χαρακωμάτων για τη συνέχιση λειτουργίας ρυπογόνων και ζημιογόνων μονάδων είναι η λάθος απάντηση σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Η περιοχή χρειάζεται το νέο, δηλαδή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μονάδες υδρογόνου και ενδιάμεσα φυσικό αέριο. Το κρίσιμο είναι να διεκδικείς συμμετοχή στις νέες τεχνολογίες και να κοιτάς στο μέλλον και όχι στα κρατικά φουγάρα του παρελθόντος.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 08:55