Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 17:10

Πολιτική απόφαση για την ελιά Καλαμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμών έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στους παραγωγούς της Μεσσηνίας.

Οι ελιές Καλαμών πέρυσι και φέτος είναι ουσιαστικά στα αζήτητα, με τους αγρότες της περιοχής να είναι στην κυριολεξία σε απόγνωση σε σχέση με το παρόν και το μέλλον του προϊόντος. Όταν λήφθηκε η απόφαση από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου είχαμε επανειλημμένα επισημάνει τον κίνδυνο, με χαρακτηριστικότερο το άρθρο στις 21/12/2016 με τίτλο «Παιχνίδια με την ελιά ταυτότητα της περιοχής», αλλά ελάχιστοι ανέμεναν μια τόσο αρνητική εξέλιξη, για αυτό και οι αντιδράσεις ήταν από χλιαρές έως μηδενικές. Υπήρχε επιπρόσθετα το επιχείρημα ότι η παραγωγή ελιάς ΠΟΠ στη Μεσσηνία είναι μικρή και αν αυξηθεί θα υπάρχει και καλύτερη προοπτική στο προϊόν. Δυστυχώς η συγκεκριμένη εκτίμηση ήταν λάθος, με αποτέλεσμα οι ελιές Καλαμών να χάσουν την αξία τους και να μένουν πλέον αδιάθετες στα χέρια των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι ελιές από άλλες επώνυμες περιοχές, όπως οι Αμφίσσης, δεν έχουν υποστεί καθίζηση και παραμένουν σε σταθερά επίπεδα τιμών.
Η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες της περιοχής από τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι τεράστια και βεβαίως δεν μπορούμε να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να ληφθεί μία αυτονόητη πολιτική απόφαση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος υπουργός οφείλουν να πάρουν πίσω την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και να νομοθετήσουν με βάση αυτά που ορίζουν η λογική αλλά και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η ελιά ΠΟΠ Καλαμών να παράγεται στη Μεσσηνία. Η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης δεν θεσπίστηκε για να κάνει ρουσφέτι ο κάθε υπουργός, βαφτίζοντας το Αγρίνιο περίχωρα της Καλαμάτας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση έχει πλέον επιπρόσθετο πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα τοπικιστικό ρουσφέτι και είναι διπλό το κόστος γι’ αυτόν που θα το πάρει πίσω μιας και θεωρείται πλέον «κεκτημένο»! Στην ποικιλία «ελιά Καλαμών» έχουν επενδύσει πολλές περιοχές, αλλά το δίκαιο και το σωστό είναι αυτό που πρέπει να υπερτερήσει της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να σταματήσει να κρύβεται, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για να αποφύγει το πολιτικό κόστος.
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 14:38