Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 23:40

Δεν υπάρχει ανάπλαση χωρίς ανασκαφή στην Υπαπαντή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν υπάρχει ανάπλαση χωρίς ανασκαφή στην Υπαπαντή

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει πλέον αντιληφθεί ότι στην υπόθεση των αρχαίων της Υπαπαντής έχει υποστεί σοβαρή πολιτική ήττα, για αυτό και λειτουργεί σπασμωδικά.

Τα όσα είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ δείχνουν ότι δεν έχει κατανοήσει πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και νομίζει ακόμα ότι μπορεί να γίνει ανάπλαση στην πλατεία Υπαπαντής χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ανασκαφή στο χώρο. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, για αυτό ας κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και ας ψάξει χρηματοδοτικούς πόρους για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανασκαφής στο χώρο που έχει οριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχει βεβαίως η επιλογή να μην κάνει τίποτα και να μείνουν τα αρχαία θαμμένα και η πλατεία στη σημερινή της κατάσταση μέχρι κάποιος άλλος δήμαρχος να ασχοληθεί ξανά με το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, ανάπλαση χωρίς ανασκαφή δεν μπορεί να υπάρξει. Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η ανασκαφή σταματήσει στο χώρο που έχει προσδιοριστεί, αλλά αν θα συνεχιστεί και σε άλλα τμήματα της πλατείας Υπαπαντής. Και αυτό θα κριθεί από την πορεία των ανασκαφών. Αν δηλαδή υπάρξει αρχαιολογικό ενδιαφέρον ή ευρήματα που οδηγούν και σε άλλους χώρους, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αρχαιολογικές έρευνες στον προσδιορισμένο χώρο αλλά θα επεκταθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία ανάπλαση αν δεν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές. Το πόσα χρήματα θα χρειαστούν και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί προφανώς και δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Το σύστημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι… βλέποντας και κάνοντας!

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας νόμιζε ότι η ανασκαφή θα περιοριστεί σε ένα μικρό τμήμα και δεν θα επεκταθεί στην υπόλοιπη πλατεία και ήθελε να έχει ευχαριστημένους τόσο τους πολίτες και τους φορείς οι οποίοι ζητούσαν την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης όσο και πολιτικό όφελος από την ανάπλαση της πλατείας του μητροπολιτικού ναού. Αντιλαμβάνεται τώρα ότι δεν χωρούν και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Το πιθανότερο είναι όχι μόνο να μην μπορέσει να ολοκληρώσει την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, αλλά να φτάσει στις δημοτικές εκλογές με σκαμμένη την πλατεία και αποκλεισμένη κυκλοφοριακά την περιοχή. Την ανάδειξη των αρχαίων την «καρπώνονται» οι ομάδες πολιτών και την αδυναμία ανάπλασης η δημοτική αρχή. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί οι σχεδιασμοί έργων και παρεμβάσεων δεν μπορούν να γίνονται ευκαιριακά αλλά ούτε να αλλάζουν με βάση την πολιτική συγκυρία. 

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 23:10

NEWSLETTER