Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 21:47

Μονόδρομος η αύξηση των εμβολιασμών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το ποσοστό εμβολιασμού στη Μεσσηνία παραμένει μικρότερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Η πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς φορείς και να οδηγήσει σε κινητοποίηση, προκειμένου να αυξηθεί ο εμβολιασμός των κατοίκων και να κινηθεί τουλάχιστον με τους ρυθμούς τους οποίους κινείται και η υπόλοιπη χώρα. Έχει πολλές φορές αναφερθεί ότι η Μεσσηνία τα πήγε καλά την περίοδο του κορονοϊού με μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Η «επιτυχία» ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ανοσίας και την υποτίμηση του προβλήματος. Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν έτσι να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δουν πώς εξελίσσονται τα πράγματα και αναλόγως να κινηθούν. Είναι φανερό ότι κάποιοι φοβούνται το εμβόλιο και πολλοί θα αποφασίσουν με βάση την πορεία της πανδημίας και την άμεση ή έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και αυτά που συμβαίνουν στις χώρες που έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί δεν δίνουν πολλά περιθώρια για αναμονές. Ο ιός και οι  μεταλλάξεις του συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα. Η μόνη ασπίδα προστασίας του καθενός ατομικά αλλά και συνολικά της κοινωνίας είναι ο εμβολιασμός. Η τελευταία μετάλλαξη Δ είναι πολλαπλώς μεταδοτική και όλα δείχνουν ότι αναχαιτίζεται μόνο με τη δημιουργία ισχυρού τείχους ανοσίας. Όσοι έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν ελάχιστα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ρισκάρουν παίζοντας με την τύχη και την αντίδραση του οργανισμού τους.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για μια ακόμα φορά συγκρούονται με την πραγματικότητα των γεγονότων. Η άρνηση εμβολιασμού δεν είναι άποψη ούτε «εναλλακτική» αντιμετώπιση ενός προβλήματος, αλλά ξεκάθαρη ανοησία. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι αφενός ατομικό μέτρο προστασίας και αφετέρου μέτρο κοινωνικής υπευθυνότητας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολή των αποφάσεων και της ευθύνης στο μέλλον. Ο εφησυχασμός που παρατηρείται θα πρέπει να μεταβληθεί σε εγρήγορση. Σε τοπικό επίπεδο, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο για νέα καραντίνα. Είναι καιρός να σκεφτούμε όλοι το επόμενο κύμα πανδημίας και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Είναι σίγουρο ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν όμηροι της ανευθυνότητας και της αναβλητικότητας του κάθε παρτάκια.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 23:01