Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 22:36

Αναγκαίες προσαρμογές στα δημογραφικά δεδομένα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του πληθυσμού. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν αναμένεται να επιβεβαιώσουν το χειρότερο σενάριο για την εξέλιξη του πληθυσμού στη χώρα. Η σχέση γεννήσεων - θανάτων είναι δραματική, ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε κοινωνία γερόντων. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας μειώνεται και η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων μεταβάλλεται με ταχύτατο ρυθμό καθιστώντας επισφαλές το ασφαλιστικό σύστημα. Επιπρόσθετα, όπως είναι γνωστό, μία χώρα δεν μπορεί να προσδοκά σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αν οι οικονομικά ενεργοί πολίτες της δεν αυξάνονται τουλάχιστον κατά 2% κάθε χρόνο.
Η κατάσταση στη Μεσσηνία αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στους αριθμούς των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Η μείωση είναι δραματική και αποτυπώνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε για τα χωριά και τις κωμοπόλεις της Μεσσηνίας αλλά και τις γειτονιές της Καλαμάτας. Είναι φανερό ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης των δομών εκπαίδευσης και προσαρμογής στα νέα δημογραφικά δεδομένα. Δεν πρέπει να λειτουργούν δημοτικά σχολεία που δεν θα είναι τουλάχιστον 6θέσια και αυτά δεν μπορεί να είναι κατ’ όνομα αλλά και με τον αντίστοιχο αριθμό μαθητών. Το συμμάζεμα των σχολείων μέσα από συνενώσεις μπορεί να δώσει μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και καλύτερη λειτουργία προς όφελος των μαθητών. Το να κλείνουμε τα μάτια στη δημογραφική πραγματικότητα είναι σε βάρος των παιδιών και των προοπτικών της περιοχής.
Η μείωση των γεννήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες έχει να κάνει με το υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Όσο η ποιότητα ζωής βελτιώνεται και οι προσδοκίες των γονιών για τα παιδιά τους αυξάνονται, τόσο λιγότερα παιδιά γεννιούνται. Η παγκόσμια αυτή τάση δεν πρόκειται να αλλάξει. Τα χωριά της Μεσσηνίας δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να γεμίσουν με παιδιά για να γεμίσουν σχολεία. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς τα παιδιά που υπάρχουν θα λαμβάνουν εκπαίδευση και θα εξοπλίζονται με προσόντα ίδια με αυτά των αστικών περιοχών. Χρειάζονται δηλαδή σχολεία όπου τα παιδιά ίδιας ηλικίας θα έχουν περισσότερους συμμαθητές και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε σχολεία που λειτουργούν με τάξεις 4 και 5 μαθητών και συνδιδασκαλίες. Η προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργούνται δεν είναι εύκολη, αλλά είναι απολύτως αναγκαία.

panagopg@gmail.com