Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 18:58

Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα

Γράφτηκε από τον

Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε ειδική εκδήλωση εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού. Ο τρόπος που εξελίσσεται ο σχεδιασμός της Ν.Δ. εξηγεί και την υπεροχή της. Αμέσως μετά τις εκλογές και παρότι υπήρχαν ζητήματα με τη συγκρότηση κυβέρνησης, με διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού και βέβαια την τεράστια τραγωδία με τις πυρκαγιές και τον καύσωνα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, τρέχει παράλληλα το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, οι αποφάσεις λαμβάνονται έγκαιρα και ο σχεδιασμός υλοποιείται με συνέπεια και ταχύτητα.

Στον αντίποδα, πλην ΚΚΕ, που παρουσιάζει ετοιμότητα και έχει συγκροτήσει ήδη ψηφοδέλτια, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψιλοκοσκινίζουν την άμμο. Και καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι χωρίς ηγεσία και δύσκολα μπορεί να λάβει αποφάσεις, το ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς κάνει; Πόσες εβδομάδες χρειάζεται να διαβουλευτεί για να καταλήξει σε πρόσωπα; Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και το γύρω - γύρω αναδεικνύει αδυναμίες και ανεπάρκειες. Όταν η Ν.Δ., που έχει και το εκλογικό πλεονέκτημα, έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις, όπως το άδειασμα Νίκα, και ο νέος συνδυασμός της είναι έτοιμος, το να καθυστερείς να λάβεις μια απόφαση είναι τραγικό.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά ακόμα και για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Μέσα στον Αύγουστο όποιος επιλεγεί θα πρέπει να βρει υποψηφίους και να συγκροτήσει ομάδα. Θα προλάβει; Προφανώς, κλείνοντας όπως - όπως το ψηφοδέλτιο με κομματικούς ήρωες. Μπορεί μια τέτοια υποψηφιότητα να φτάσει δεύτερη Κυριακή ή έστω να πάρει μία ψήφο παραπάνω από το κομματικό ποσοστό; Δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

Είναι προφανές ότι η καθυστέρηση επιλογής υποψηφίου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ευνοεί την υποψηφιότητα Τατούλη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δυνάμεις στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων σκοπίμως κωλυσιεργούν για να υπονομεύσουν την όποια προοπτική μιας νέας υποψηφιότητας. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς οφείλουν να δώσουν στην κοινωνία ένα νέο πρόσωπο. Ακόμα και αν δεν μπορέσουν να υπερβούν αυτά που τους χωρίζουν ρίχνοντας «νερό και αλάτι» σε λόγια και διχαστικές συμπεριφορές, οφείλουν να παρουσιάσουν νέα πρόσωπα που θα μείνουν στο χώρο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τα απολιθώματα του παρελθόντος έχουν βλάψει το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και έχουν μηδενίσει τις πιθανότητες να δοθεί μια άλλη προοπτική στον τόπο.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 20:13