Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 19:33

Η συγκυρία του φθινοπώρου θα κρίνει τις εκλογές  

Γράφτηκε από τον

Η συγκυρία του φθινοπώρου θα κρίνει τις εκλογές  

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία της Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργός τις Περιφέρειες και τους εκλεγμένους περιφερειάρχες, είναι δηλωτικός μιας αυτοκρατορικής αντίληψης για την πολιτική. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει την εξουσία, πιθανώς και την υποχρέωση, να αλλάζει εκλεγμένους αιρετούς γιατί δεν του άρεσε η συμπεριφορά του ενός ή οι αντιστάσεις του άλλου σε προωθούμενες πολιτικές. Στέλνει μήνυμα ότι θέλει περιφερειάρχες υποταγμένους στο πρόσωπό του και στα ισχυρά συστήματα του κυβερνώντος κόμματος. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό υποτιμά βάναυσα το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Δεν θέλει πολιτικά πρόσωπα με αυτονομία και λόγο για τα τοπικά δρώμενα, αλλά υποτελείς οι οποίοι θα εκτελούν εντολές του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ο κυνισμός με τον οποίο αυτό επιβάλλεται, είναι τρομακτικός. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αντικαταστάθηκε γιατί δεν ήταν ικανοποιημένα μαζί του ισχυρά συστήματα, με τα οποία ο πρωθυπουργός θέλει να τα έχει καλά! Ο περιφερειάρχης Αττικής γιατί χόρεψε ένα ζεϊμπέκικο σε μια γιορτή ομογενών την ώρα που τινασσόταν στον αέρα μια αποθήκη πυρομαχικών. Το καταπληκτικό είναι ότι στη μια περίπτωση επικεφαλής μπαίνει μέλος του δυσαρεστημένου συστήματος και στην άλλη ο πολιτικός προϊστάμενος αυτών που άφησαν την αποθήκη να τιναχτεί στον αέρα!

Ο Πατούλης δεν κατέγραψε με το συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο την ιδιαίτερη κοινωνικοπολιτική του συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλά άλλα, ενδεχομένως και σημαντικότερα, που συνηγορούσαν στην αντικατάστασή του. Ο Νίκας αν «αποστρατεύεται» στο πλαίσιο της ανανέωσης, θα έπρεπε να είναι ενήμερος και στρατευμένος σε αυτή την κατεύθυνση με λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό επιτάσσει ο άγραφος νόμος της πολιτικής ως μιας συλλογικής και συνολικής προσπάθειας. Σε κάθε περίπτωση δε, ένας εκλεγμένος περιφερειάρχης αξιολογείται για το έργο και την προσφορά του και όχι για το αν στραβομιλά σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ή αν χορεύει ζεϊμπέκικα.  

Η ευθύνη ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτών, οι οποίοι τον Οκτώβριο θα επικυρώσουν ή θα απορρίψουν τις πρωθυπουργικές επιλογές. Θα κυριαρχήσει το κομματικό καθήκον και η στράτευση ή θα υπάρξουν επιλογές με βάση την κάθε τοπική ιδιαιτερότητα; Οι πολίτες που αντιτίθενται σε καθεστωτικές λειτουργίες θα συνασπιστούν τη δεύτερη Κυριακή για να στείλουν μήνυμα ή θα επιλέξουν την αποχή; Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και η συγκυρία του φθινοπώρου θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 19:32