Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 22:00

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για το παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από τον

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για το παραλιακό μέτωπο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας όλα δείχνουν ότι πάει για το πολύ μακρινό μέλλον. Ακόμα και αν ξεμπλοκάρει κάποια στιγμή η διαδικασία ανάδειξης μελετητή, με βάση αυτά που απαιτούνται, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία την επόμενη 20ετία. Θα φάνε 4 χρόνια για να αναθέσουν τη μελέτη! Μπορεί ο καθένας να υποθέσει πόσα χρόνια θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί. Οι διαδικασίες πολεοδόμησης είναι χρονοβόρες και αυτό το ξέρουν πλέον όλοι, από τη Μικρά Μαντίνεια έως το Ασπρόχωμα, η 20ετία είναι το καλό σενάριο!

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι όποιες παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο μπορεί να περιμένουν την ολοκλήρωση μιας τόσο χρονοβόρας διαδικασίας. Η απάντηση είναι όχι. Η αναβολή παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο, με άλλοθι την ολοκλήρωση διανοίξεων και πολεοδομικών μελετών, έχει κλείσει τον κύκλο της. Η Καλαμάτα δεν μπορεί να περιμένει, χωρίς να αξιοποιεί το παραλιακό της μέτωπο, για καμιά εικοσαριά χρόνια ακόμα. Όταν κλείνουν δρόμοι στο κέντρο της πόλης, και ορθά, με πεζοδρομήσεις και αλλαγή υλικών φιλικών στο περιβάλλον, δεν μπορεί να έχεις την παραλιακή σου οδό με άσφαλτο και ταχείας κυκλοφορίας.

Οι αναγκαίες παρεμβάσεις φωνάζουν από μόνες του χρόνια τώρα, αλλά οι δημοτικές αρχές, δέσμιες της συντηρητικής τους προσέγγισης και της παλαιοκομματικής τους αντίληψης, κρύβονται πίσω από τις διανοίξεις, για να μην κάνουν τίποτα. Η στασιμότητα στοιχίζει οικονομικά στις επιχειρήσεις. Χάνονται έσοδα και θέσεις εργασίας, γιατί κάποιοι δεν τολμούν να συγκρουστούν με ξεπερασμένες λογικές και μικροσυμφέροντα. Την ίδια ώρα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται. Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό για την Καλαμάτα και τους κατοίκους της, ο οποίος μένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος. Είναι καιρός να σταματήσουν οι δικαιολογίες και τα γύρω–γύρω και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, με τις παρεμβάσεις να ξεκινούν από τη μετατροπή της Ναυαρίνου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Το κρυφτούλι και οι δικαιολογίες κράτησαν πολλά χρόνια και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ένα βουνό λεφτά!