Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 19:51

Θα στείλουν την πόλη… αδιάβαστη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θα στείλουν την πόλη… αδιάβαστη

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις των Ολλανδών ειδικών για τη Θεσσαλία, εκτιμά η οργάνωση WWF, η οποία εκπόνησε ανάλογη μελέτη για λύσεις βασισμένες στη φύση και όχι σε «βαριά» έργα στην περιοχή. Οι προτάσεις κινούνται στη λογική να υποβοηθηθεί το νερό να βρει τον δρόμο που γνωρίζει. Να μην γίνουν δηλαδή έργα εκτροπής ρεμάτων και ποταμών, αντίθετα να ανοίξουν οι κοίτες των ποταμών.

Οι προτάσεις ειδικότερα βασίζονται στην αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και στην προώθηση έργων ορεινής υδρονομίας και εστιάζουν: Στην αποκατάσταση της κοίτης των ποταμών σε πλάτος ικανό να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Σε μετακίνηση των αναχωμάτων σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κυρίως κοίτες, μειώνοντας παράλληλα το μέγεθός τους. Στη δημιουργία πλημμυρικών πεδίων σε αγροτικές γαίες, εφαρμόζοντας παράλληλα ένα νέο οικονομικό μοντέλο που παρέχεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και μπορεί να είναι ανταποδοτικό για τους αγρότες. Στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δάσους στις όχθες των ποταμών, που θα προσφέρει αφενός προστασία απέναντι στη διάβρωση των εδαφών, αλλά και ευκαιρίες για αναψυχή μέσω τουριστικών διαδρομών. Στην κατασκευή ενός δικτύου έργων ορεινής υδρονομίας (φράγματα ανάσχεσης, προβόλους, κ.ά.) στους ορεινούς χειμάρρους, με στόχο τη ρύθμιση των παροχών, αλλά και τη μείωση της διάβρωσης και των φερτών υλικών.

Όλα όσα προτείνονται είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που προωθούνται ως λύση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Εδώ, αντί για άνοιγμα ρεμάτων προτείνουν την εκτροπή τους, οδηγώντας όλα τα νερά στον Νέδοντα. Δεν γίνονται έργα ορεινής υδρονομίας, με φράγματα ανάσχεσης και προβόλους, αντίθετα γκρεμίζονται υποδομές της πόλης στη λογική «όσο νερό και να πέσει, ο Νέδοντας θα αντέξει!». Όπως υπογραμμίζει το WWF, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ακολουθούν την πεπατημένη, «είναι νομοτελειακό πως θα αποτυχαίνουν, ειδικά με τα νέα κλιματικά δεδομένα, και εμείς θα έχουμε επενδύσει πόρους και ενέργεια σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Το καταπληκτικό είναι ότι οι τοπικοί «επιστήμονες» θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις τούς δικαιώνουν, γιατί διάβασαν σε έναν τίτλο ότι «οι Ολλανδοί ειδικοί λένε όχι σε φράγματα». Δεν μπήκαν βέβαια στον κόπο να διαβάσουν τι ακριβώς λένε και σε τι φράγματα αναφέρονται. Το σημαντικότερο, παρέλειψαν να διαβάσουν την απολύτως αρνητική θέση για τον εγκιβωτισμό των ρεμάτων, δηλαδή το σκέπασμά τους. Είναι φανερό ότι δεν το έχουν με το διάβασμα και φοβούμαστε ότι θα στείλουν την πόλη… αδιάβαστη!

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 19:29

NEWSLETTER