Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 21:04

Χαμένες μάχες οπισθοφυλακής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Χαμένες μάχες οπισθοφυλακής

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι θεσμικοί παράγοντες και οι πολίτες της Τριφυλίας νιώθουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο απομόνωσης. Το κλείσιμο υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης του πληθυσμού, των νέων δεδομένων στις μετακινήσεις και του νέου τρόπου οργάνωσης του κράτους και των τραπεζών, δημιουργεί εύλογα ανησυχία. Η περιοχή της Τριφυλίας είναι από τις πλέον δυναμικές οικονομικά, αλλά με πολύ λιγότερο πληθυσμό απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η Κυπαρισσία δεν ενισχύεται πλέον από τα χωριά του ορεινού όγκου, ενώ τα Φιλιατρά και οι Γαργαλιάνοι δεν έχουν σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν.

Η Τριφυλία λόγω απόστασης δεν έχει τη σχέση που έχουν με την Καλαμάτα οι υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας. Δεν έχει κοντά της ισχυρό αστικό κέντρο, ενώ με το ένα πόδι πατά στη Μεσσηνία και με το άλλο στην Ηλεία. Υπάρχουν ταυτόχρονα τρία σχεδόν ισοδύναμα ημιαστικά κέντρα, τα οποία δεν μπορούν να ενοποιηθούν, αντίθετα υπάρχει έντονος και διαρκής ανταγωνισμός. Δεν μπορεί να υπάρξει έτσι ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο αστικό κέντρο, το οποίο να δικαιολογεί την ύπαρξη υπηρεσιών μέσα στο νέο πλαίσιο. Η πραγματικότητα που θέτει η αλήθεια των δημογραφικών αριθμών και της οικονομίας είναι αμείλικτη. Οι πολίτες και οι τοπικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι είναι θέμα χρόνου την πορεία των τραπεζών να ακολουθήσουν και οι δομές του κράτους, όπως τα δικαστήρια και η υγεία. Όλοι κατανοούν πώς έχουν τα πράγματα και ποια θα είναι η εξέλιξη. 

Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πύργος - Τσακώνα θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός για την περιοχή. Η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σε Καλαμάτα και Πύργο θα αλλάξει πολλά και σε όλα τα επίπεδα. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να χάσει κάποιος κεκτημένα χρόνων και είναι λογικό να υπερασπίζεται αυτό που έχει ως δεδομένο. Τα πράγματα όμως αλλάζουν και καμία μάχη με την πραγματικότητα δεν έχει κερδηθεί. Η Τριφυλία του παρελθόντος δεν έχει καμία σχέση με αυτή του παρόντος και δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή του μέλλοντος. Η αξιοποίηση των ευκαιριών είναι το ζητούμενο και η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Χρειάζεται να δοθούν μάχες που να μπορούν να κερδηθούν και να διαμορφώσουν ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι μάχες οπισθοφυλακής απλώς τρέφουν τον τοπικισμό και ξοδεύουν ανθρώπους σε χαμένες υποθέσεις.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 20:39

NEWSLETTER